De Woningraat: mag het hekje iets meer naar het randje?

NIEUWS
30-07-2020

Visitatieperiode 2015-2019
De Woningraat uit Oudewater is in 2017 ontstaan uit een fusie tussen 3 kleine corporaties. Intern is ze gericht geweest op het afstemmen en op orde krijgen van de organisatie en haar processen. Zeker is ze ook bezig geweest met het realiseren van de externe opgaven. De Woningraat is een doe-organisatie, waarin vanuit de strategie (het waarom) meteen de uitvoering (het wat) wordt ingevuld. De stap die ze dan overslaat is ‘het hoe’. Dat maakt dat datgene wat er gebeurt niet altijd te herleiden is naar de strategie en datgene wat er gebeurt niet altijd leidt tot de gewenste doelen. Tegelijk betekent de doe-organisatie ook dat er alert gereageerd wordt op signalen die ervaren worden. Opvallend is dat De Woningraat weinig beleid heeft vastgelegd. Je zou evenzogoed kunnen zeggen dat beleid iedere dag gemaakt wordt. Dit gebeurt door zorgvuldig keuzes in de uitvoering te maken. Zo ontstaat, ook nog zonder een actueel ondernemingsplan, nieuw beleid.

De Woningraat zal duidelijke keuzes moeten maken en prioriteiten stellen. Zodat ze haar vermogen inzet op dat wat volkshuisvestelijk belangrijk is en niet voor dat wat ‘kan’. In een van de gesprekken in het kader van de visitatie ging het over de normen en werd gemeld dat De Woningraat een ruime en veilige marge aanhoudt als het gaat om haar financiële normen. Daarin werd de vergelijking gemaakt met de krijtrotsen in Normandië, waar geen hekjes staan en mensen ver van de rand blijven. En dat, áls er hekken staan, mensen als vanzelf tot aan dat hek lopen. De vraag is hoe dicht het hek bij de rand staat. De conclusie is dat het bij De Woningraat iets verder naar de rand mag. Er is een ruime veilige marge. Niet alleen financieel, ook volkshuisvestelijk mag ze meer leftonen. En nu het intern beter op orde is, is het tijd dat ze zich ook extern ‘groter’ laat zien.

 class=

Van de belanghebbenden
Belanghebbenden zijn wel heel tevreden over de relatie met de corporatie en ervaren daarin een positieve ontwikkeling. Dat is een goede basis voor de verdere ontwikkeling en realisatie van ambities. Nu de processen op orde zijn kan De Woningraat de focus van binnen naar buiten verplaatsen. Het is fijn dat De Woningraat dan kan leunen op goede relaties met de partijen waarmee ze de volkshuisvestelijke uitdagingen aan kan. Daarbij is het belangrijk dat De Woningraat de belanghouders daadwerkelijk inbreng laat hebben op haar beleid.

Uit de bestuurlijke reactie
De Woningraat bestaat 3 jaar en de afgelopen jaren hebben we veel in gang gezet, veel veranderd en veel van onze mensen gevraagd. We waren toe aan een uitgebreid, open en goed gesprek over ons functioneren dat ons weer aanzet tot  erbeteren en leren. We zien de ontvangen feedback van zowel interne als externe belanghebbende als een mooie gelegenheid om te leren voor de toekomst en als input voor onze nieuwe ondernemingskoers. In het rapport staan 12 verbeterpunten centraal. Eén van de aanbevelingen betreft het maken van heldere doelen en kaders, maak keuzes en prioriteer. Een mooie uitdaging die wij herkennen. We kunnen dan ook niet wachten om met de gegeven aanbevelingen aan de slag te gaan.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van de Woningraat

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen