Kennisbank

De visitaties uit het verleden vormen een rijke bron aan informatie. We analyseren ze voortdurend en verzamelen de goede praktijken van anderen. Zodat u daar uw voordeel mee kunt doen.

Het instrument

Nederland kent een in de Woningwet ingebed visitatiestelsel voor woningcorporaties. Visitaties geven een beeld van de maatschappelijke prestaties van corporaties in de lokale context. Met aanknopingspunten voor verbetering en samenwerking. Zo dragen visitaties bij aan maatschappelijk leren en aan beter wonen in Nederland. De basis is een eenduidige methodiek en een onafhankelijke uitvoering.

Lees meer

Best Practises

De visitaties uit het verleden vormen een rijke bron aan informatie. We analyseren ze voortdurend en verzamelen de goede praktijken van anderen. Zodat je daar je voordeel mee kan doen.

We hebben de best practices in drie groepen verdeeld:

  1. De relatie met stakeholders
  2. Ervaringen van commissarissen met visitatie
  3. De besturing van een corporatie

Succesfactoren Relatie met belanghebbenden

Succesfactoren ervaringen van commissarissen met visitatie

Succesfactoren Besturing: plan, do, check, act

FAQ's

Er is geen (inhoudelijk) verschil. De bestuurlijke reactie is de term zoals die in methodiek 5.0 wordt gehanteerd, de zienswijze is ingevoerd met de nieuwe Woningwet. In beide gevallen gaat het om de reactie van RvC en bestuur op de bevindingen van de visitatiecommissie. Deze reactie dient binnen 6 weken na het definitief vaststellen van het visitatierapport te worden opgesteld en verstuurd, samen met het rapport, naar de Minister (via de Aw, postbus 16191, 2500 BD Den Haag of digitaal via https://www.ilent.nl/contact/vragenformulier), de belanghebbenden en SVWN.

SVWN gaat uit van de onderstaande beoordeling (uit de handreiking):

  • Maximaal 25 bladzijden, exclusief position paper, bestuurlijke en maatschappelijke reactie;

Het gaat hierbij om de uitwerking na de opmaak met plaatjes etc. Dus niet alleen de platte tekst. SVWN heeft bij het bepalen van het aantal pagina’s een geste gedaan door het aantal pagina’s te verhogen van 20 naar 25 en de position paper en de bestuurlijke en maatschappelijke reactie buiten beschouwing te laten.

Het gesprek is vormvrij. SVWN vindt het belangrijk om enerzijds belangrijk om de 4 jaarcyclus te doorbreken en anderzijds de visitatiecommissie de kans te geven om de corporatie mee te geven wat ze gezien hebben. De bandbreedte van 6-12 maanden is gekozen om het gesprek los te koppelen van de beoordeling. Het idee is afkomstig van de NVAO, waar het een succes is. SVWN gaat het ontwikkelgesprek evalueren op basis van de input van de visitatiebureaus en de corporaties. Het is ook mogelijk om het gesprek digitaal te doen.

Publicaties

Artikelen

Relevante artikelen over de visitatie van woningcorporaties verzamelen we overzichtelijk op deze pagina. Zodat je alle kennis bij de hand hebt.

Onderzoeken

Relevante onderzoeken over de visitatie van woningcorporaties verzamelen we overzichtelijk op deze pagina. Zodat je alle kennis bij de hand hebt.

Analyses

Bekijk hier alle analyses op basis van de visitatierapporten.

Rapporten zoeken

Elk visitatierapport is openbaar. Hieronder kunt u zoeken op de naam van de woningcorporatie. Kies uitgebreid zoeken voor meer opties, zoals zoeken op jaar, provincie, plaats, omvang of uitvoerend bureau.

Vraag het Claudia

Vraag versturen