Waar werkte u 12,5 jaar geleden?
“Ik was toen Manager Wonen en Wijken bij Gemeente Eindhoven. Eindhoven zat toen midden in de ontwikkeling van Brainport, waarbij woningbouw en wijkvernieuwing essentieel was. Drie krachtwijken pakten we fysiek, sociaal en economisch aan. Met de collega-corporaties maakten we al prestatieafspraken en gingen later zelfs meerdere dagen per jaar met elkaar de hei op om stil te staan bij de basisvoorzieningen die ten grondslag moesten liggen aan Brainport. Daarna kregen we, in het kader van de aanpak van oud-minister Vogelaar, veel subsidie toegewezen en maakten we een bredere stap om met de samenwerkingspartners, woningcorporaties, ontwikkelaars, bouwers en zorg- en welzijnsinstellingen duurzame en grootschalige woningbouwprojecten met wijk-overstijgende voorzieningen te realiseren. We hebben veel mooie projecten gerealiseerd met elkaar en ik deed in die functie ontzettend veel nieuwe kennis en ervaring op.”
Wat is voor u de toegevoegde waarde van het instrument visitatie?
“Het is een zeer belangrijk instrument! Eén keer per vier jaar laten wij een visitatie uitvoeren. Het geeft ons als organisatie, onze samenwerkingspartners en onze bewoners een duidelijk inzicht in onze prestaties. Wat leerden we van het verleden? Zijn we op de goede weg nu? En wat betekent de uitkomst van een visitatie voor onze toekomst? Een mooi instrument om als organisatie te verbeteren.”
Hoe is het visitatietraject bevallen?
“Het is uitstekend bevallen. Zowel bij Woonstichting SSW, waar ik in mijn vorige functie directeur-bestuurder was, als bij Laurentius. Bij SSW ging de visitatie over de periode van 2014 tot en met 2017. We zetten toen grote stappen op het gebied van doorstroming, de aanpak rondom scheefwonen en het huisvesten van statushouders. Maar ook hadden we veel aandacht voor de kwaliteit van dienstverlening en het voortdurende streven om die verder te verbeteren en voor leefbaarheidsthema’s rondom wonen. Ook hadden we mooie verbeterpunten om nog meer in te zetten op echte oplevering van nieuwbouw, investeringen in verduurzaming en het aanscherpen van de doelmatigheid.
Toen ik in 2019 bij woningcorporatie Laurentius kwam, liet zij zich dat jaar voor de laatste keer visiteren. Die visitatie had betrekking op de periode van 2015 tot en met 2018. De organisatie die het traject rondom de maatschappelijke visitatie voor ons begeleidde, voerde de zaken zeer zorgvuldig uit en een brede groep collega’s en belanghouders werd bevraagd. We behaalden voldoende scores rondom prestaties naar Opgaven en Ambities, Vermogen, Presteren naar Opgaven en Ambities en Governance van maatschappelijk presteren. Laurentius ontving complimenten over het snel bereiken van financieel herstel. Maar de visitatiecommissie constateerde ook dat de afgelopen jaren de belanghebbenden, met name bewoners, in aandacht achter waren gebleven. Sinds oktober 2020 staan we als woningcorporatie niet meer onder bijzonder beheer van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en we zetten vanaf dit jaar fors in op investeringen rondom groot onderhoud, verduurzaming, renovatie en nieuwbouw. Dat waren immers ook verbeterpunten, naast goed verwachtingenmanagement en goede communicatie richting belanghouders en bewoners. In mijn optiek is er altijd ruimte voor verbetering en groei. Laurentius wil ook een lerende organisatie zijn en ik kijk daarom uit naar de volgende visitatie in 2023.”
Wat wenst u de jarige SVWN toe?
“Allereerst natuurlijk van harte proficiat met dit prachtige jubileum. En natuurlijk wens ik SVWN nog heel veel mooie en succesvolle jaren toe als toezichtsorgaan op maatschappelijke visitaties.”