Woningbouwvereniging Volksbelang: teveel hooi op de vork

NIEUWS
01-02-2019

Visitatieperiode 2014-2017

Volksbelang (Helmond) heeft een roerige periode achter de rug. Op 1 december 2015 is de corporatie onder verscherpt toezicht gesteld. De inzet van vermogen voor de volkshuisvesting is door Volksbelang op een prima wijze gedaan en verdient een positieve waardering. De keerzijde is evenwel geweest dat meer dan verantwoord veel vermogen is ingezet waardoor de continuïteit in gevaar is gekomen. Het verscherpt toezicht had betrekking op de afbouw van de schuldpositie per woning in relatie tot de investeringsambitie, de risicobeheersing en het niet voldoen aan financiële ratio’s. Als gevolg hiervan heeft Volksbelang een herstelplan moeten schrijven.

 class=

Van de belanghebbenden
Alle belanghebbenden zijn meer dan content over de relatie en de wijze van communicatie met Volksbelang. Ook over de mate van invloed op het beleid van Volksbelang zijn de belanghebbenden ingenomen.

De huurders zijn tevreden over hun deelname aan het maken van de prestatieafspraken. Voorts hebben zij aan het Sociaal plan mede vorm kunnen geven. Ze vinden dat de positie van de huurders is versterkt de afgelopen jaren. 
 

Uit de bestuurlijke reactie
Uitspraken zoals “Volksbelang staat echt voor de doelgroep”, “is sociaal en betrokken” zijn voor ons van groot belang en vormen voor ons de legitimatie voor ons bestaan en voor de rol die we in de lokale en regionale woningmarkt vervullen. De huurder staat te allen tijde centraal.

Helaas, maar begrijpelijk wordt het oordeel voor Presteren naar vermogen beïnvloed door het feit dat Volksbelang door de Autoriteit Woningcorporaties onder verscherpt toezicht is gesteld. Een gegeven waarin we al diverse slagen hebben gemaakt en waar we nog steeds volop aan werken. Dat geldt ook voor het prestatieveld “governance”, waarvan we de score kunnen plaatsen tegen de achtergrond van de traditionele bestuurscultuur die Volksbelang tot voor enkele jaren terug nog kende.

 

Lees hier het rapport en de bestuurlijke reactie: https://www.visitaties.nl/visitatierapporten/woningbouwvereniging-volksbelang-helmond 

Lees hier het nieuwsbericht van Volksbelang: https://www.volksbelanghelmond.nl/nieuws/eerste-maatschappelijke-visitatie-een-feit

 

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen