Woningbouwvereniging Reeuwijk: de kracht en zwakte van kleinschaligheid

NIEUWS
04-02-2019

Visitatieperiode 2014-2017

Woningbouwvereniging Reeuwijk staat middenin de samenleving. De corporatie weet wat er in de buurten, wijken en ook onder haar bewoners leeft.

De vraag is of Woningbouwvereniging Reeuwijk met haar schaalgrootte kan voldoen aan de steeds hogere eisen die aan een corporatie worden gesteld mede als gevolg van toenemend complexiteit van wet- en regelgeving, maatschappelijke opgaven en wensen en verwachtingen van de belanghebbenden. Samenwerking, dan wel fusie is wat betreft de commissie een belangrijk vraagstuk voor de komende periode. Woningbouwvereniging Reeuwijk dient in de zoektocht tussen de kracht en zwakte van haar kleinschaligheid haar keuzes voor de toekomst op een voortvarende wijze te maken.

 class=

Van de belanghebbenden
De huurdersvertegenwoordiging is vol lof over de samenwerking met Woningbouwvereniging Reeuwijk. Ze vinden WBV Reeuwijk open, transparant en goed benaderbaar. Afspraken worden nagekomen. Tegelijk vindt de huurdersvereniging dat de corporatie weinig tot geen bijdrage levert aan de samenhang in de buurt. Verschillende partijen gaan zelf op onderzoek uit naar het onderwerp leefbaarheid. De huurders vragen zich af of de partijen dat niet in samenwerking kunnen doen.

 

Uit de bestuurlijke reactie
Omkijken en daaruit leren voor de toekomst, zo zien wij de visitatie en het visitatie-instrument. De conclusies uit het rapport bevestigen ons zelfbeeld: een relatief kleine, maar zeer betrokken woningcorporatie. Wij staan dicht bij de huurders en proeven wat er speelt. Hierdoor zijn wij in staat om daar met korte lijnen in de organisatie op te acteren. De andere kant van de medaille kennen wij ook waar het de stabiliteit en kennis in eigen huis betreft. Momenteel zitten wij in een samenwerkingsfase, waarvan de resultaten van het eerste jaar (2018) begin 2019 geëvalueerd worden.

 

Lees hier het rapport en de bestuurlijke reactie: https://www.visitaties.nl/visitatierapporten/woningbouwvereniging-reeuwijk-reeuwijk-2

Lees hier het nieuwsbericht van Woningbouwvereniging Reeuwijk: https://wbvreeuwijk.nl/Nieuws-Detail/VISITATIE/1974-2387 

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen