Weller wonen: tegen de stroom in...

NIEUWS
12-02-2021

Visitatieperiode 2015-2019
Heerlen is een bijzondere stad en daar zijn bijzondere oplossingen nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat er veel waardering is voor de bijdrage van Weller aan het opnieuw op de kaart zetten van Heerlen. Economische teruggang, krimp, armoede, vergrijzing. Er waren geen marktpartijen die wilden investeren en de behoefte om te herstructureren en de teruggang te keren was groot. Daar heeft Weller haar rol in genomen in een tijd waarin woningcorporaties daar al veel voorzichtiger mee omgingen. Dat wat Weller doet is aansprekend en springt er op de een of andere manier uit als vernieuwend, door het lef dat getoond is of omdat het tegen de gangbare stroom in is.

Weller is een eigenzinnige corporatie die haar eigen plannen maakt en daarbij haar eigen richting bepaalt. Ze vindt het belangrijk om uit te gaan van wat zij wil en te proberen dat voor elkaar te krijgen en dat is te prijzen. De andere kant van deze medaille is dat ze soms wars is, de eerste reactie is om zich te verzetten tegen wat van buiten opgelegd wordt. Waardoor verantwoording afleggen lijkt te worden ervaren als controle, intern en extern. Ze zou het ook kunnen zien als een uitnodiging om te laten zien waarom ze dingen doet en wat ze doet.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden over Weller.  De huurderskoepels vinden dat Weller vaak de plannen al klaar heeft voordat zij betrokken worden en ervaren dan minder betrokkenheid en invloed. Gemeenten zijn blij met de initiatieven van Weller en de bereidwilligheid om marktcontrair te investeren.

Uit de bestuurlijke reactie
De visitatie kijkt terug op een dynamische periode voor Weller met veel uitdagingen. Het verheugt ons dat de Visitatiecommissie de stappen die Weller de afgelopen jaren heeft gezet terugziet in de positieve beoordeling van de belanghouders. Weller wordt in het visitatierapport omschreven als een ‘eigenzinnige’ woningcorporatie die graag haar eigen richting bepaalt en de grenzen opzoekt ter realisatie van de lokale maatschappelijke opgaven. Dit is volgens ons wel eens nodig om slagen te maken in ons werkgebied. Gelijktijdig realiseren we ons dat het intensiever meenemen van onze stakeholders van belang is om draagvlak te verwerven voor de lange termijn.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Weller Wonen

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen