Evaluatie: visitatiestelsel woningcorporaties effectief en doelmatig

NIEUWS
26-11-2019

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het visitatiestelsel voor woningcorporaties geëvalueerd. De conclusies uit de evaluatie, uitgevoerd door ABDTopconsult en de Auditdienst Rijk, onderstrepen het belang van visitatie. Visitatie geeft huurders, gemeenten en andere externe stakeholders een instrument in handen dat hen helpt om betere prestatieafspraken te maken. Aan corporaties biedt visitatie handvatten voor leren en verbeteren.

ABDTopconsult heeft zich gebogen over de wettelijke verplichting tot visitatie. Zij concludeert dat de wettelijke verplichting effectief is en dat visitatie ook in de nabije toekomst een waardevolle functie vervult. ABDTopconsult adviseert daarom de wettelijke verankering te handhaven. Ze benadrukt vooral de waarde van visitatie als informatiebron voor huurders, gemeenten, het externe toezicht en de landelijke politiek.

De Auditdienst Rijk (ADR) heeft het aan visitatie verbonden accreditatiesysteem onderzocht, evenals de bekostiging van het visitatiestelsel. Zij komt tot de bevinding dat het accreditatiesysteem, beheerd door SVWN, doeltreffend en doelmatig is. Ook de bekostiging van het visitatiestelsel is doelmatig, constateert de ADR.

De minister heeft de conclusies uit de evaluatie overgenomen en de Kamer daarover per brief geïnformeerd. Ook SVWN onderschrijft de conclusies uit beide evaluatierapporten en herkent zich in de beschrijving van de functie en oriëntatie van visitatie. De primaire focus is steeds het maatschappelijk presteren en de vraag of een corporatie, gegeven de lokale wensen, woningmarkt en het beschikbare vermogen, de goede dingen doet.

Wij gaan voortvarend aan de slag met de aanbevelingen uit de evaluatie. Begin dit jaar is de visitatiemethodiek al flink vernieuwd. Speerpunten voor de komende periode zijn een verdere versterking van de rol en betrokkenheid van huurders en gemeenten, aandacht voor de samenwerkingsverbanden of netwerken waarbinnen corporaties hun maatschappelijke functie vervullen en een versterking van het leereffect van visitatie.

Samen met corporaties, commissarissen, huurders en gemeenten zullen we het visitatiestelsel blijven ontwikkelen. Zo willen we met visitatie blijven bijdragen aan het op peil houden en versterken van de prestaties van woningcorporaties, in het belang van buurten en bewoners.

â–¶ Bericht BZK en brief aan Kamer 
â–¶ Volledige reactie SVWN
â–¶ Evaluatie van de wettelijke visitatieverplichting en het Aanwijzingsbesluit SVWN (ABDTopconsult)
â–¶ Evaluatieonderzoek visitatiesteIseI SVWN (Auditdienst Rijk)


Vraag het Claudia

Vraag versturen