Woonbedrijf: uitzonderlijke prestaties in betaalbaarheid en leefbaarheid

NIEUWS
09-03-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Woonbedrijf uit Eindhoven heeft in de afgelopen visitatieperiode veel goede dingen op een goede manier heeft uitgevoerd. “Goed wonen in een leefbare buurt start met betaalbaarheid”, zegt de bestuurder en Woonbedrijf heeft daarin uitstekende prestaties geleverd, vindt de commissie. Woonbedrijf is er niet alleen geslaagd om de huren laag te houden maar ook om de huurachterstanden fors terug te dringen. De commissie ziet dat Woonbedrijf ook op andere thema’s creatief is omgegaan met de maatschappelijke opgave en de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan.

Om te zorgen dat de organisatie effectief en slagvaardig haar groeiende ambities waar kan maken is er een transformatie van de organisatie aangekondigd. In de afgelopen visitatieperiode is gebleken dat de huidige organisatiestructuur een effectief optreden eerder belemmerde dan faciliteerde. De visitatiecommissie waardeert de zelfkritische houding van de Woonbedrijf die heeft geleid tot deze ingrijpende maatregelen, om ook in de komende visitatieperiode haar ambities te kunnen uitvoeren.

 class=

Van de belanghebbenden
Woonbedrijf staat meer in verbinding met belanghebbenden dan in de voorgaande visitatieperiode en toont initiatief om meer samen op te treden, hier hebben de belanghebbenden veel waardering voor. Ondanks deze waardering heerst bij verschillende partijen nog wel teleurstelling over de daadwerkelijke prestaties van de corporatie. De belanghebbenden hopen dat Woonbedrijf tijdens de transitie haar blik naar buiten blijft houden en dat de contacten met de organisatie via vaste contactpersonen op peil blijven.

Uit de bestuurlijke reactie
We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de leefbaarheid in de buurten. Hierbij werkten we op innovatieve wijze samen met (toekomstige) bewoners en samenwerkingspartners. We zetten in op de betaalbaarheid van het wonen, enerzijds door de huren laag te houden en anderzijds door duurzame oplossingen aan te bieden waarmee bewoners hun woonkosten kunnen beperken. En we hebben in tijden van crisis ingezet op het bouwen van nieuwe woningen voor senioren, spoedzoekers en studenten. We zijn dan ook verheugd dat de commissie deze inspanningen heeft gezien en gewaardeerd.

We herkennen ook de kritische kanttekeningen die de commissie maakt. We zien dat de verwachtingen bij de belanghouders ten aanzien van het presteren door Woonbedrijf hoog zijn en dat we die verwachtingen niet altijd kunnen waarmaken. We delen de mening van de commissie en de belanghouders dat je van een corporatie met de omvang van Woonbedrijf in tijden waarin de vraag naar huurwoningen toeneemt en de verduurzamingsopgave moet versnellen, meer mag verwachten dan we nu realiseren..

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Woonbedrijf SWS Hhvl
â–¶ Lees hier het nieuwsbericht van Woonbedrijf SWS Hhvl

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen