Woningstichting Heteren: gaat voor haar huurders

NIEUWS
29-07-2020

Visitatieperiode 2016-2019
Woningstichting Heteren kent de huurders, en weet wat er speelt. De volkshuisvestelijke ontwikkelingen in de noordelijke kernen van de gemeente Overbetuwe worden door Woningstichting Heteren bepaald. Ze gaat er prat op dat ze lokaal verbonden is en dat ze dicht bij de huurders staat. En dat is ook zo. Woningstichting Heteren neemt het voortouw als het gaat om vraagstukken die met wonen en leefbaarheid te maken hebben en ook inzet van andere disciplines vragen. Ze maakt zich er sterk voor om deze vraagstukken in samenwerking aan te pakken. Ze vindt daar wat van en ze doet er wat aan. De doe-mentaliteit, waar ze ook prat op gaat, is onmiskenbaar aanwezig.

Woningstichting Heteren kiest heel bewust voor betaalbaarheid als belangrijkste prioriteit en het spreekt voor zich dat dat voor de huurders fijn is. Ze hanteert een relatief lage streefhuur en ze heeft in de afgelopen periode de huren minimaal of niet verhoogd. De redenering die ze hierbij hanteert is de inkomenssituatie van haar huurders. Wat Woningstichting Heteren minder doet is deze redeneringen en afwegingen in een breder perspectief plaatsen. Is een zo laag mogelijke huur belangrijk of is het belangrijk om zoveel mogelijk te kunnen investeren in nieuwe sociale woningbouw of in duurzaamheidsmaatregelen die de woonlasten verminderen. De keuzes die Woningstichting Heteren maakt zijn daarmee wel uitgelegd, ze hebben er een verhaal bij, ze zijn gericht op het nu en iets minder op de toekomst.

 class=

Van de belanghebbenden
De relatie met de belanghebbenden is relaxed. Het is niet dat er geen eisen worden gesteld aan elkaar, maar over het algemeen zitten ze op dezelfde lijn en respecteren ze elkaars positie en koesteren ze de goede relatie. Het geheel ademt samenwerking en samen optrekken uit. Op de vraag van de visitatiecommissie of ze binnen deze goede verhoudingen ook eisen stellen aan elkaar was het antwoord dat het feit dat ze elkaar complimenten geven niet betekent dat ze niet kritisch zijn op elkaar. “We sparen elkaar niet” zo werd gezegd. Feit is wel dat ze elkaar de ruimte geven, ieders rol en positie respecteren en een zekere autonomie van elkaar stimuleren.

Uit de bestuurlijke reactie
Voordat wij de opdracht voor de visitatie gaven, was het onze nadrukkelijke wens hier meer uit te halen dan alleen het “afvinken” van de formele verplichting. Terugkijken is prima, maar vooral om daar verdere verbeteringen voor de toekomst aan te verbinden. Wij zijn trots op de inhoud van het rapport en de daarbij behorende scores, die op drie van de vier prestatievelden ruim boven en voor het vierde prestatieveld op de norm ligt. Dit is echter geen reden om achterover te leunen. Er zijn door de visitatiecommissie aanbevelingen gedaan. Samen met onze belanghebbenden en ons personeel gaan wij de aanbevelingen nader concretiseren in onze plannen voor de komende jaren.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Woningstichting Heteren

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen