Wonen Zuid: vinger aan de maatschappelijke pols

NIEUWS
24-01-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Wonen Zuid uit Roermond heeft de afgelopen vier jaar een omslag gemaakt van een organisatie die gericht is op krimp en daarmee afbouw van het bezit, naar een kansen- en groeistrategie. Dat geeft een heel andere beweging in de organisatie van een wat meer naar binnen gerichte organisatie naar een externe oriëntatie om met andere partijen uitdagende projecten op te pakken. Het is een hele prestatie dat er weer mogelijkheden voor groei zijn. Dat laat zien dat er door goed beleid financieel meer mogelijk is dan voorheen en Wonen Zuid op tijd zag aankomen dat het dieptepunt van de vergrijzing zich later zal manifesteren. Wonen Zuid heeft de vinger goed aan de maatschappelijke pols gehouden.

 class=

Van de belanghebbenden
De relatie en communicatie met Wonen Zuid wordt hoog gewaardeerd vanwege de open houding van de corporatie en de vroege fase waarin belanghebbenden hun mening kunnen geven. Er is regelmatig overleg tussen partijen, ook over andere zaken dan de prestatieafspraken. De communicatie tussen de gemeenten en de corporatie verloopt op alle niveaus soepel. Dat is in het verleden wel anders geweest, maar sinds een paar jaar is dat sterk verbeterd.
  

Uit de bestuurlijke reactie
Op  basis van de resultaten van de visitatie is grond voor (gepaste) trots en we mogen dit best met wat meer verve uitdragen. Wonen Zuid leest de complimenten graag en zal het oordeel van de visitatiecommissie op de sterke punten koesteren. Dit betekent nadrukkelijk niet dat we achterover kunnen leunen. Want de visitatiecommissie heeft ook belangrijke verbeterpunten geconstateerd op onderdelen van ons functioneren. Deze zullen we de komende periode met kracht en innovatie aan werken.

Als maatschappelijk ondernemer willen we doorlopen leren en verbeteren. En ook hierover intern en extern verantwoording afleggen. Daarbij moet niet alleen naar de geleverde prestaties worden gekeken. Wij vinden het ook belangrijk dat het achterliggende beleid en de wijze waarop de prestaties tot stand zijn gekomen hierop aansluiten. Hieraan zullen we (blijven) werken. Zo organiseren we naar aanleiding van deze visitatie dit najaar een bijeenkomst met de Raad van Commissarissen, het bestuur, de directe en alle medewerkers van Wonen Zuid, waarin we de resultaten bespreken en gezamenlijke concrete verbeteracties benoemen. De rapportage benoemt immers hiervoor een aantal zeer bruikbare aanbevelingen.


â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Wonen Zuid
â–¶ lees hier het nieuwsbericht van Wonen Zuid

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen