Viverion: een periode met veel ontwikkelingen

NIEUWS
09-03-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Viverion uit Lochem heeft een visitatieperiode met veel ontwikkelingen doorgemaakt. Zo fuseerde Viverion met Ambt Delden; een fusie die soepel en rimpelloos verlopen is. De overige opgaven waar de corporatie voor stond, reorganisatie, compliance en huurderconflicten, maakten dat er veel interne focus was. Bovendien had de raad enige tijd te kampen met een onderbezetting. Er heeft een reorganisatie plaatsgevonden waarbij medewerkers meer ruimte hebben gekregen om eigen keuzes te maken en ook meer verantwoordelijkheid hebben gekregen. In de gesprekken die de visitatiecommissie heeft gevoerd, geven de meeste belanghebbenden ook aan dat zij het effect van deze reorganisatie merken in een meer slagvaardige en sneller reagerende corporatie. 

De visitatiecommissie heeft bewondering voor de grote inspanningen van de bestuurder en organisatie om in hoge frequentie in gesprek te zijn met de belanghebbenden. Desondanks is de relatie met huurdersorganisaties gemiddeld genomen nog steeds een punt van grote zorg en is de huurderstevredenheid een belangrijk verbeterpunt. Dit wordt onderkend door Viverion. Nu de reorganisatie is afgesloten en de aandacht weer naar buiten gericht is, is deze tevredenheid het eerste punt om aan te pakken. 

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden typeren Viverion als degelijk en betrouwbaar, maar soms wat traag. Dit laatste had ook veel te maken met de oude organisatiestructuur, waar vele niveaus in de organisatie eerst betrokken moesten zijn alvorens er een besluit genomen kon worden. De eerste effecten van de reorganisatie worden inmiddels gemerkt door de belanghebbenden. Ze tonen zich verheugd dat Viverion na een periode van interne gerichtheid nu weer de blik naar buiten heeft gericht. 

Uit de bestuurlijke reactie
We vinden het mooi om terug te lezen dat de meeste stakeholders merken dat we slagvaardiger zijn geworden en sneller reageren. De visitatiecommissie merkt op dat gemeenten en overige belanghebbenden ons een hoger cijfer geven dan de huurdersorganisaties. We hebben in de afgelopen periode hard gewerkt aan een goede relatie met onze huurdersvertegenwoordigers en hebben er vertrouwen in dat dit tot een verdere verbetering van de resultaten zal leiden.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Viverion

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen