Stadgenoot: een stoere en eigenzinnige stadse corporatie

NIEUWS
28-01-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Betrokken, betrouwbaar, ondernemend en vernieuwend; dat zijn de belangrijkste kernwaarden die de belanghebbenden noemen wanneer zij aan Stadgenoot denken. Deze kernwaarden kwamen terug in vrijwel alle gesprekken die de visitatiecommissie met de belanghebbenden heeft gevoerd. Ook heeft de visitatiecommissie Stadgenoot als een stoere, zelfbewuste maar soms ook wel eigenwijze corporatie ervaren, die zich als bondgenoot van niet alleen de Amsterdamse huurders maar ook van toekomstig woningzoekenden opwerpt en bewust voor hun belangen kiest. Hier manifesteert zich ook direct een aandachtspunt voor de toekomst; het op een verstandige wijze organiseren van de samenwerking met de stedelijke partners.

Stadgenoot heeft in de visitatieperiode de luiken naar de samenleving open gezet, is duidelijk op zoek naar samenwerking en ziet haar naam ook als een ambitie; het versterken van de verbindingen in de stad. De corporatie is hierdoor minder op zich zelf gericht en probeert het directe belang van de huurder centraal te zetten. De corporatie is hierdoor minder op zich zelf gericht en probeert het directe belang van de huurder centraal te zetten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

 class=

Van de belanghebbenden

De belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden over de maatschappelijke prestaties van Stadgenoot. De huurders willen graag dat er meer goedkope huurwoningen beschikbaar worden gesteld voor de doelgroep. Ze begrijpen echter dat dit gezien de Amsterdamse woningmarkt ook niet gemakkelijk is te realiseren. Als algemene opmerking komt naar voren dat de belanghebbenden vinden dat het soms te lang duurt voordat Stadgenoot een reactie geeft en/of actie onderneemt, wanneer de belanghebbenden iets bij hen aankaarten.

Uit de bestuurlijke reactie
Stadgenoot, een stoere en eigenzinnige stadse corporatie, zo typeert de visitatiecommissie ons. De belangrijkste kernwaarden die de belanghebbenden ons toekennen zijn: betrokken, betrouwbaar, ondernemend en vernieuwend. Woorden om trots op te zijn. Ondanks de beperkte vermogenspositie heeft Stadgenoot zich vol en verantwoord ingezet voor het realiseren van maatschappelijke prestaties. 

Het is goed om te zien dat de inzet die we hebben gepleegd op het steeds verder verbeteren van de sturing op de volkshuisvestelijke inzet en resultaten ook haar vruchten afwerpt. Hoewel we ons realiseren dat gezien de overspannen Amsterdamse woningmarkt we wel achter de feiten aan blijven lopen. Hoeveel extra woningen we ook gaan bouwen, voor de stad blijft dit onvoldoende. Desondanks blijven we vol inzetten op betaalbare beschikbaarheid.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Stadgenoot

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen