ProWonen: een koersvaste plattelandscorporatie

NIEUWS
27-07-2020

Visitatieperiode 2016-2019
ProWonen is een degelijke corporatie, die de processen goed op orde heeft. De corporatie zorgt hierbij voor maatwerk per kern door het opstellen van kernenvisies. ProWone heeft een sterke focus op een efficiënte bedrijfsvoering en het behalen van resultaten. De corporatie maakt de speerpunten uit haar ondernemingsplan en portefeuillestrategie waar, stuurt waar nodig tijdig bij en zoekt naar creatieve oplossingen. Kortom: ProWonen is een koersvaste corporatie die haar ambities weet te vertalen naar concrete prestaties.

De relatie tussen de huurdersverenigingen en ProWonen is de afgelopen visitatieperiode kwetsbaar geweest. Dit hebben partijen al een paar keer met elkaar besproken en het lukte tot nu toe niet de reden boven tafel te krijgen. De kritiek van de huurdersverenigingen bestaat eruit dat zij zich geen partner voelen en dat willen ze wel zijn. De commissie signaleert dat beide partijen elkaar proberen te overtuigen, maar moeilijk tot elkaar komen. In 2019 is dit geëscaleerd en is er met behulp van externe begeleiding een traject gestart om de relatie te herstellen. De commissie vindt dit een positieve ontwikkeling.

 class=

Van de belanghebbenden
De huurdersverenigingen vinden de relatie en communicatie met ProWonen niet goed verlopen. Dat komt vooral doordat ze het gevoel hebben dat hun input niet serieus genomen wordt. Op het moment van visiteren is men gestart met een verbetertraject om de relatie te herstellen. Gemeenten en zorginstanties zijn zeer tevreden over de relatie, ze vinden ProWonen open, toegankelijk en transparant. Partijen weten elkaar goed te vinden, ook ad hoc. 

Uit de bestuurlijke reactie
Deze visitatie heeft ons laten zien dat we goed op weg zijn, creatief zijn en maatwerk bieden waar nodig met een bedrijfsvoering die efficiënt is en gericht op resultaten. Verbetermogelijkheden zijn er ook, zoals in de samenwerking met onze huurdersverenigingen. De samenwerking verliep in 2019 niet altijd even soepel. Gelukkig konden we samen tijdig bijsturen en zijn we begin 2020 onder externe begeleiding van start gegaan om dit te verbeteren. Zo werken we samen aan een blijvend goede relatie.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van ProWonen

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen