Parteon: degelijk, professioneel en gericht op duurzaamheid

NIEUWS
02-11-2020

Visitatieperiode 2015-2019
De visitatiecommissie constateert dat Parteon over het algemeen ruim voldoende tot goed presteert. De belanghebbenden waarderen de prestaties van Parteon, maar zien Parteon tegelijkertijd meer dan eens als een risicomijdende corporatie. De indruk bestaat dat Parteon gestructureerd en gedegen te werk gaat en vooral binnen de kaders van de herziene Woningwet wil opereren, hetgeen zich met name manifesteert op het gebied van leefbaarheid. Op een passende manier meer op zoek gaan naar de randen van de wet kan nodig zijn om bijvoorbeeld de wijkontwikkelingsactiviteiten meer aandacht te kunnen geven. Vanuit belanghebbenden wordt immers aangeven dat Parteon tegenwoordig minder aan leefbaarheid lijkt te doen vanwege de beperkingen in de herziene Woningwet.

Tegelijkertijd ziet de visitatiecommissie een corporatie die duidelijk gericht is op samenwerking. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de constructieve relaties met de gemeenten, huurdersvertegenwoordigingen en overige belanghebbenden zoals zorgaanbieders. Positief is ook dat Parteon goed heeft nagedacht over de wijze waarop de samenwerking moet worden vormgegeven en zich daar ook voortdurend in wil ontwikkelen. De visitatiecommissie concludeert dat de basis bij Parteon meer dan goed op orde is. Voor de toekomst is het zaak om van daaruit door te pakken en de ambities vooral in samenwerking met de belanghebbenden waar te maken.

 class=

Van de belanghebbenden
Belanghebbenden beoordelen het maatschappelijk presteren van Parteon gemiddeld genomen over de gehele linie als ruim voldoende, maar er worden wel de nodige aandachtspunten aangekaart. De huurdersvertegenwoordiging maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de ontwikkeling van de betaalbaarheid en de gemeente Zaanstad wijst op de opgave om meer nieuwbouwwoningen te realiseren. Veel belanghebbenden moedigen Parteon aan om wat meer ‘buiten de lijntjes’ te kleuren, bijvoorbeeld ook op het vlak van wijkontwikkeling en leefbaarheid.

Uit de bestuurlijke reactie
In de scores zien we de waarderin van onze stakeholders terug. een bevestiging dat we elkaar als 'partners' in de stad weten te vinden. De komende periode wordt, mede bepaald door het coronavirus, ongetwijfeld gekenmerk door voordurende verandering. Belangrijk hierin is de positionering van Parteon als corporatie in de lokale samenleving en wat daarin écht nodig en mogelijk is. Daarin zullen we, zoals gezegd, in wisselwerking met onze belanghouders, de grenzen van ieders inzet opzoeken. Meer mogelijk maken, met oog voor de vraag van de bewoner en het leveren van meerwaarde bij het wonen én leven in de buurt, de wijk en de stad. Voor die verantwoordelijkheid lopen we niet weg, die pakken we met beide, nee met alle handen aan.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Parteon

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen