Openbaar Belang: het kleine groots gemaakt

NIEUWS
16-01-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Als commissie zijn we enorm onder de indruk geraakt van Openbaar Belang uit Zwolle. Een kleine corporatie die van het feit dat ze klein is een kracht weet te maken. Een corporatie die keuzes maakt die je bij een kleine corporatie niet zo snel verwacht en die het kleine groots positioneert. Meer dan alleen ‘dicht bij de huurder’ en ‘korte lijnen’. Openbaar Belang heeft positie gekozen ten opzichte van de huurders, de gemeente en ook ten opzichte van de twee grotere corporaties die in Zwolle actief zijn.

In de prestatieafspraken kiest ze ervoor om niet van alle opgaven haar deel te doen, maar maakt ze keuzes voor die opgaven waaraan Openbaar Belang echt kan bijdragen. In de woningtoewijzing kiest ze niet voor haar reguliere twintig procent aandeel, maar ze experimenteert met de Magische Mix door te kiezen voor de flanken van de woningmarkt. In haar toewijzing brengt ze woningzoekenden aan de bovenkant en de onderkant van de inkomensgrenzen in wijken samen om een sterkere wijk te bevorderen. Veel van deze positionering is aan het eind van de visitatieperiode in gang gezet. Uit de mate waarin het intern en extern omarmd en uitgedragen wordt blijkt dat hiervoor in een korte periode een belangrijke basis is gelegd.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn tevreden met de prestaties van Openbaar Belang. De huurdersvereniging is zeer te spreken over de relatie en communicatie met Openbaar Belang. De corporatie geeft de CHR gevraagd en ongevraagd informatie en de relatie is prima. De CHR geeft aan dat door de kleinschaligheid ook de relatie en communicatie met de huurders goed is. 

Uit de bestuurlijke reactie
De visitatiecommissie heeft Openbaar Belang via een enkel zinnetje in het rapport, een enorm compliment gegeven; de titel van de door Pentascope geschreven recensie luidt: “Het kleine groots gemaakt”. Met een dergelijke duiding van Openbaar Belang en samen met andere uitspraken van belanghouders, zijn wij zeer content. De uitkomsten en resultaten uit het rapport maken ons dan ook trots en we onderschrijven de verbeterpunten. Het geeft ons een extra impuls om door te gaan, met onze inzet voor de verbetering van de volkshuisvesting in Zwolle!

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Openbaar Belang

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen