Groen Wonen Vlist: compact, toegankelijk en lokaal betrokken

NIEUWS
14-02-2020

Visitatieperiode 2015-2018

Groen Wonen Vlist is een lokaal betrokken corporatie die nadrukkelijk aandacht voor de verschillende opgaven in de dorpen en kernen en levert met een compact werkapparaat prestaties van formaat. De corporatie heeft zich bijvoorbeeld goed ingezet voor de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van de woningvoorraad. Groen Wonen Vlist heeft hiervoor een gematigd huurbeleid gevoerd en nieuwbouw gerealiseerd. Bij het uitwerken van beleid en projecten heeft Groen Wonen Vlist gestructureerd aandacht voor de (demografische) ontwikkelingen in het werkgebied.

De beperking van het compacte werkapparaat leidt direct ook tot een mogelijke overweging tot fusie over te gaan. Een fusie met een andere corporatie  vergroot immers de slagkracht bij onderwerpen zoals duurzaamheid, langer thuis wonen en inzet voor specifieke doelgroepen. Tegelijkertijd ontstaat echter ook een risico de lokale binding op te verliezen. De visitatiecommissie vindt het daarom verstandig dat Groen Wonen Vlist een fusie niet uitsluit, maar ook niet overhaast te werk wil gaan. Een verdergaande samenwerking kan immers ook voor de gewenste slagkracht zorgen.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden over de inzet van Groen Wonen Vlist. De thema’s woningvoorraad, betaalbaarheid en leefbaarheid worden door de belanghebbenden als positief ervaren. De huurdersvereniging is ontevreden over de relatie en communicatie. Men geeft aan dat Groen Wonen Vlist regelmatig afspraken niet nakomt en dat dit de relatie duidelijk onder druk heeft gezet. Ook de communicatie naar de huurders en de HB HSV laat vaak te wensen over, doordat zij vaak niet tijdig, volledig of duidelijk is.

Uit de bestuurlijke reactie
Het rapport dat zij opgeleverd heeft, geeft naar onze mening een goed beeld van Groen Wonen Vlist en het veld waarin zij acteert. Het is prettig te lezen dat we er in slagen de volkshuisvestelijke opgaven op te pakken die er lagen en liggen. Het aan mensen met een laag inkomen bieden van voldoende, betaalbare en kwalitatief goede woningen is voor ons de kernopgave, die als een rode draad door al ons handelen loopt. 

De aanbevelingen die de visitatiecommissie gedaan heeft, nemen wij, net als na de vorige visitatie, ter harte. Wij gaan de huurdersvereniging uitnodigen de taken en verantwoordelijkheden van de huurdersvereniging in een samenwerkingsovereenkomst vast te leggen. Alleen samen kunnen we hier een succes van maken.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Groen Wonen Vlist

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen