Fien Wonen: enthousiast, vooruitstrevend en gericht op de huurder

NIEUWS
27-07-2021

Visitatieperiode 2017-2020
Fien Wonen heeft bijvoorbeeld een nieuw DNA en een nieuwe koers ontwikkeld die gekenmerkt worden door het uitgangspunt dat de belangen van de huurders aan de top staan en huurder de baas zijn over het eigen woongeluk. Ook is duidelijk geworden dat Fien Wonen haar belanghebbenden in een veel eerder stadium betrekt bij beleidsvorming. Als gevolg hiervan heeft Fien Wonen een heldere visie waarbinnen een maatschappelijke opgave wordt gezien die vraagt om meer dan de bouw en het beheer van woningen alleen. Verder heeft Fien Wonen gewerkt aan het verkrijgen van een goed beeld van de opgaven, zoals betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid, de prioritering daarbinnen én de wijze waarop zij daar invulling aan wil geven. Dit is een duidelijke verbetering van de situatie vlak na de fusie, waar het juist aan richting ontbrak. De visitatiecommissie is bovendien van mening dat de gekozen visie goed aansluit op de (landelijke) trend waarbij woningcorporaties samen met de belanghebbenden werken aan opgaven die een integrale aanpak vragen. Fien Wonen sorteert hier dus goed op voor.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden met de prestaties van Fien Wonen. De relatie en communicatie wordt door de huurders, gemeente Vijfheerenlanden en overige belanghebbenden als goed beoordeeld, en de gemeente Hardinxveld-Giessendam als voldoende. Een verbeterpunt dat zowel de huurdersorganisaties als de gemeente Hardinxveld-Giessendam aangegeven is dat de inzet van Fien Wonen op bestuurlijk en beleidsniveau vaak prima is, maar dat problemen ontstaan bij de uitvoering. Het lijkt alsof nog niet alle medewerkers de ruimte durven te pakken die ze krijgen via het nieuwe organisatiemodel. 

Uit de bestuurlijke reactie
Fien Wonen is zeer blij met het resultaat van de visitatie. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat de ingezette weg na de fusie gewerkt heeft en dat de cultuur van aanpakken, van focus en ambities en van doorpakken ook in de praktijk herkend wordt. De vele aandachtspunten vanuit de vorige visitatie zijn opgepakt. Daarmee hebben we enorme stappen gezet in de beoordeling, maar nog veel belangrijker, ook in de praktijk. Met het vizier naar voren geeft het rapport ons hele duidelijke handvatten voor de toekomst. De inzet van onze stakeholders is daarvoor cruciaal. Alleen samen komen wij verder! 

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Fien Wonen

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen