De Woonplaats: crisis en kansen

NIEUWS
31-07-2020

Visitatieperiode 2015-2019
De Woonplaats heeft op bestuurlijk niveau een roerige periode achter de rug. Na het aantreden van een nieuwe bestuursvoorzitter bleek er al snel sprake te zijn van een mismatch. De corporatie nam afscheid van deze bestuurder en de RvC stelde een interim bestuurder aan. De interim bestuurder zette op verzoek van de RvC een “foto” op papier, een beeld van de organisatie en haar functioneren. Deze situatie leidde tot reflectie op de organisatie, de eigen positie en competenties: doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? Er werd een koerswijziging ingezet naar een meer maatschappelijke rol, van de nadruk op sturen op financiën en compliance naar de nadruk op sturen op maatschappelijke doelstellingen. De Woonplaats formuleerde een nieuwe besturingsfilosofie. Tijdens de bestuurswisselingen is het redelijk rustig gebleven in de organisatie, het werk voor de huurders heeft er geen hinder van ondervonden. Vooral uitvoerende medewerkers werkten al zelfstandig en vanuit de bedoeling. De prestaties van de Woonplaats hebben nauwelijks onder de bestuurswisselingen geleden, terwijl deze wel hebben bijgedragen aan een hernieuwde reflectie en strategievorming op bestuurlijk niveau.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden hebben ervaren dat De Woonplaats door onder andere de bestuurscrisis tijdelijk meer intern gericht was. Dat is nu weer beter. In de basis verloopt de communicatie prima. Het vertrouwen groeit weer na personele wisselingen, de contacten met het bestuur zijn hersteld en men heeft groot vertrouwen in de huidige bestuurster. De relatie met De Woonplaats is goed, er is voldoende overleg, men weet elkaar snel te vinden, steeds op basis van een gezamenlijk belang en elkaar nodig hebben. Volgens de huurders is de informatievoorziening niet altijd goed geregeld. Informatie komt soms niet of te laat als het gaat om beleidsmatige zaken.

Uit de bestuurlijke reactie
We zijn tevreden met de scores van de visitatie, temeer daar er een opgaande lijn te zien is ten opzichte van de vorige visitatie. We zijn ook verheugd dat de commissie en (een groot deel van) onze belanghouders een aantal belangrijke speerpunten, waar we trots op zijn, gezien hebben en ook waarderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de drive om zaken vernieuwend op te pakken op velerlei terreinen zoals het vernieuwend aanbesteden en duurzaamheid, alsmede voor de wijze waarop we onze huurders laten participeren bij herstructurering en verduurzaming.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van De Woonplaats

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen