De Key: een eigenzinnige woningcorporatie in een eigenzinnige stad…

NIEUWS
29-07-2021

Visitatieperiode 2016-2020
De vorige visitatieperiode werd afgesloten met een heldere nieuwe koers, passend bij de opgave in de regio: focus op woonstarters die in de Amsterdamse woningmarkt maar moeilijk aan bod komen, focus op Amsterdam binnen de ring (en net daarbuiten). De keuze voor deze koers werd als eigenzinnig beschouwd: niet bij alle belanghebbenden was eind 2015 draagvlak voor de nieuwe koers. De koers is in de afgelopen jaren in hoog tempo, consequent en gedegen in beleid, processen en organisatie verankerd. Samenwerking met de gemeente, collega corporaties en andere belanghebbenden heeft geleid tot een aantal aansprekende resultaten. Het succes van De Key kan echter niet alleen afgemeten worden aan haar inspanningen voor woonstarters. Ook de grote groep huurders van De Key die niet in de categorie woonstarters valt heeft recht op een goede woning. Deze groep krijgt in de nieuwe koers weinig tot geen aandacht.

 class=

Van de huurders
Onder de huurders is er nog steeds verdeeldheid: de woonstarters en studenten zijn blij met de mogelijkheden die de focus van De Key hen biedt. Maar de andere zittende huurders voelen zich nog steeds verweesd en hebben het gevoel dat zij voor De Key niet meer meetellen. Naar hun gevoel heeft de keuze voor woonstarters/jongeren tot gevolg dat de beschikbare financiële middelen niet meer in hun woningen worden geïnvesteerd en dat ook de dienstverlening achterblijft.

 

Uit de bestuurlijke reactie
Het oordeel van de visitatiecommissie raakt ons in het hart. Onze koers wordt erkend. De visitatiecommissie waardeert het feit ‘dat na een periode van slechts 4 jaar al op grote schaal duidelijke en concrete resultaten van de koers zichtbaar zijn’. Onze enorme nieuwbouwproductie noemt de visitatiecommissie een prestatie van formaat. Ook prijst de commissie onze vernieuwingskracht op het gebied van nieuwe woonconcepten voor verschillende doelgroepen. Dat is een prachtige waardering voor een koers die in 2015 is uitgezet en de afgelopen jaren tot zichtbare resultaten heeft geleid.

Een deel van de huurdersvertegenwoordigers waardeert de koers niet. Zij voelen zich niet gehoord en geven aan dat zittende huurders het gevoel hebben dat zij voor De Key niet meetellen. De Key betreurt dit en blijft zich ervoor inspannen dat alle huurders – zowel woonstarters als trouwe bewoners – zich gezien en gehoord voelen. De visitatiecommissie noemt een vijftal verbeter- of aandachtspunten. De Key herkent deze en neemt deze ter harte.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van De Key

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen