Visitatie Goed Wonen Gemert brengt netwerk in beweging

NIEUWS
26-03-2020

Woningcorporatie Goed Wonen Gemert benutte de mogelijkheid om de reguliere visitatie te verrijken met extra aandacht voor samenwerking, door deelname aan het experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’, een initiatief van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN). Goed Wonen vond Cognitum en samen startten zij de visitatiepilot ‘betere prestaties door samen voorbereiden en uitvoeren’. De netwerkvisitatie werkte als een interventie in samenwerking.

Samenwerking in wonen, welzijn en zorg onontbeerlijk

Goed Wonen Gemert heeft met plezier vastgesteld dat visitatie zich de afgelopen tijd heeft doorontwikkeld. En met de mogelijkheid om de lokale samenwerking op het gebied van wonen, welzijn en zorg te stimuleren kwam het visitatie-experiment precies op het goede tijdstip. Directeur-bestuurder Hans Vedder: “wij hebben met onze lokale partners opnieuw vastgesteld dat intensieve samenwerking op het gebied van wonen, welzijn en zorg nodig is om de toenemende vraagstukken op dit terrein aan te pakken. Daarbij zijn we ook tot het inzicht gekomen dat we onze gezamenlijke visie en inzet op dit gebied met alle betrokken partijen moeten vastleggen in prestatieafspraken. En, we hebben in deze netwerkvisitatie ook verbeterpunten voor de samenwerking geïdentificeerd. Zo brengt deze visitatie het netwerk in beweging!”

 

Goed Wonen Gemert en Conitum formuleren ook ‘lessen’ uit de pilot. Een aandachtspunt is zeker om netwerkpartners bij de start van visitatie te betrekken bij de thematiek en inrichting ervan, zeker bij een ‘netwerkvisitatie’. Daarmee ontstaat meer gezamenlijk eigenaarschap en wordt recht gedaan aan wederkerigheid in samenwerking. Belangrijk is ook om bij het bespreken van de uitkomsten aandacht en respect te hebben voor de verschillende posities, belangen en mogelijkheden van betrokken partijen en daarbij vooral in te zetten op samen leren in plaats van oordelen. Een andere les is ook dat, nu de visitatie het netwerk in beweging heeft gebracht, een goede follow up aan visitatie wordt gegeven. Daartoe wil Goed Wonen Gemert de netwerkinzichten uit de visitatie gebruiken als basis voor het traject van een nieuw ondernemingsplan dat binnenkort wordt gestart en waarin lokale partners actief worden betrokken.

Netwerkoriëntatie borgen in visitatie

De visitatiepilot levert ook inzichten op voor de ontwikkeling van visitatie. In het kort is de boodschap: netwerkoriëntatie – de wederkerige wisselwerking tussen corporatie en andere partijen in de lokale context - een vaste plek geven in visitatie, daarbij onderscheid maken in strategisch-bestuurlijk, tactisch-managerial en operationeel-professioneel niveau, aandacht voor een goede voorbereiding en toepassing van creatieve werkvormen om leren te stimuleren; en bij dit alles oog voor de extra tijd en kosten die deze wijze van visiteren met zich meebrengt.

Vervolg visitatie-experiment

De inzichten uit de pilot van Goed Wonen Gemert en Cognitum en van acht andere visitatiepilots worden binnenkort bijeengebracht in een totaalrapportage van het experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’ en betrokken bij de ontwikkeling van visitatie.

Meer informatie over de experimenten is te vinden op https://www.visitaties.nl/experimenten.

Het rapport van de visitatie van Goed Wonen Gemert is, samen met de bestuurlijke én maatschappelijke reactie te vinden op de websites van Goed Wonen Gemert en SVWN.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Goed Wonen Gemert
Hans Vedder of Ton Moors 
Tel (0492) 34 88 88
e-mail info@goedwonengemert.nl

Cognitum
Stefan Cloudt
Tel 06 21426475
e-mail info@stefancloudt.nl

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)
Astrid Blankenstein of Paul Doevendans
(030) 7210780


Vraag het Claudia

Vraag versturen