Woningcorporaties hebben onvoldoende geld voor al hun opgaven

NIEUWS
08-07-2020

Woningcorporaties komen tot 2035 ongeveer 30 miljard euro tekort om aan de maatschappelijke opgaven te voldoen, zelfs als ze tot de grenzen van hun financiële mogelijkheden gaan. Dit blijkt uit het Rapport Opgaven en Middelen dat drie ministeries (BZK, Financiën en EZK) en Aedes samen lieten opstellen.

Wonen is een mensenrecht. De buzz van de afgelopen weken kwam vrijdag 3 juli tot een hoogtepunt. Het rapport Opgaven en middelen verscheen. De conclusie is voor niemand in de sector een verrassing. Het tijdslot waarbinnen de problemen ontstaan is echter een openbaring. In de regio Haaglanden/Midden-Holland/Rotterdam zelfs al binnen vier jaar. Zovelen uit de sector zullen in dit rapport de bevestiging vinden van wat al jaren gezegd wordt.

Visitatie en het Rapport Opgaven en Middelen

Nu de verbinding naar visitaties. In de visitatie wordt bekeken of de corporatie de juiste dingen heeft gedaan. De corporaties staan echter niet alleen voor deze uitdagingen. Iedere transitie naar een energiezuinig huis vraagt medewerking van een huurder. De doelen die bereikt moeten worden zijn bovendien ook uitdagingen voor de gemeente. Niet voor niets staat de energietransitie ook bekend als een netwerkvraagstuk. Juist in de visitatie staat samenwerking centraal. Wat gaat goed, wat gaat niet goed en wat kan er beter. Het erkennen en waarderen van elkaar en structureel het gesprek voeren onder begeleiding van een visitator zorgt voor versterking van de relatie en de samenwerking. Juist in deze tijden is samenwerking meer dan ooit van belang.

In een visitatie wordt gericht gekeken naar de driehoek woningcorporatie-huurders-gemeenten en wordt ingezoomd op de prestatieafspraken. Prestatieafspraken lenen zich bij uitstek voor lokaal maatwerk. Het rapport benoemt de mogelijkheid om in prestatieafspraken een boven-inflatoire huursomstijging af te spreken (maximaal inflatie + 1 procentpunt). Dat zou een groot aantal woningmarktregio’s al uit de brand kunnen helpen. De visitatiecommissie kan in de gesprekken bijvoorbeeld extra aandacht geven aan deze mogelijkheid.

Conclusie

Het rapport Opgaven en Middelen bevat geen nieuws. Althans, voor ons die werkzaam zijn in de sector niet. Voor de sector is doorgaan op de ingeslagen weg geen optie. De maatschappelijke opgaven en duurzaamheidsambities moeten getemporiseerd worden; in geld of in tijd.

â–¶ lees hier het volledige Rapport Opgaven en Middelen inclusief bijlagen


Vraag het Claudia

Vraag versturen