Update analyse visitatiescores woningcorporaties 2011-2018

NIEUWS
21-06-2019

Onlangs verscheen de Staat van de Volkshuisvesting 2019, met veel aandacht voor de prestaties van de woningcorporaties. De informatie is onder meer gebaseerd op de resultaten van recent uitgevoerde visitaties, vooral over de governance van corporaties en het oordeel van huurders. Maar visitaties zijn breder en gaan ook over de  maatschappelijke prestaties, de inzet van het corporatievermogen en het oordeel van andere belanghebbenden. SVWN heeft nu een volledige analyse van alle visitatiescores gemaakt, over de periode 2011 t/m 2018.

De analyse is een actualisatie van een onderzoek dat RIGO in 2016 heeft uitgevoerd. Dat betrof een analyse van de resultaten van 281 visitaties, ook toen bedoeld als bron van informatie voor de Staat van de Volkshuisvesting. SVWN heeft het onderzoek opnieuw geactualiseerd (een eerdere update dateert van mei 2017). De analyse omvat 547 visitaties, uitgevoerd in de periode 2011-2018.

Een goede governance draagt bij aan betere prestaties

De minister besteedt in de Staat van de Volkshuisvesting veel aandacht aan de governance van corporaties. Met een gemiddeld cijfer van 7,1 wordt de governance in de visitatie 0,4-punt hoger beoordeeld dan in 2017 en ook hoger dan in voorgaande jaren. Bij kleine corporaties is de governance vaak nog wat minder goed ontwikkeld. Bijna 93% van de woningen is in het bezit van een corporatie die ten minste een 7 scoort op governance. De Staat bouwt hier voort op de eerdere governance-analyses van SVWN uit maart dit jaar.

Uit de recente studie van SVWN blijkt dat corporaties die hun governance goed op orde hebben, over het algemeen beter in staat hun maatschappelijke ambities en opgaven te formuleren en die vervolgens ook te realiseren. Dat verband werd al in 2016 gevonden, maar blijkt nog sterker te zijn: een hoge score op ‘Governance’ hangt samen met een hoge score op ‘Presteren naar Opgaven & Ambities’. Een vergelijkbaar positief verband wordt gevonden tussen governance en het (financiële) presteren naar vermogen.

Groeiende tevredenheid huurders en gemeenten

Ook het oordeel uit de visitatie van de belanghebbenden over corporaties komt in de Staat van de Volkshuisvesting aan de orde. De waardering van belanghebbenden voor de relatie en communicatie met de corporatie is de afgelopen jaren toegenomen (2018: 7,6), al zijn huurders zijn iets kritischer dan gemeenten en overige stakeholders. Belanghebbenden zijn ook meer tevreden over hun invloed op het beleid van corporaties (2018: 7,2). Opvallend blijft dat de waardering van belanghebbenden voor kleine corporaties over het algemeen groter is.

Verder lezen?

De update van de volledige visitatie-analyse van SVWN bevat verder informatie over de ontwikkelingen in de beoordeling van de maatschappelijke prestaties en ambities van de corporaties, de vermogeninszet en de diverse (sub)onderdelen van Governance (Besturing, Intern toezicht, Externe legitimatie) en Presteren volgens Belanghebbenden. Het overheersende beeld: het functioneren van woningcorporaties is de afgelopen jaren gestaag verbeterd.

â–¶ Staat van de Volkshuisvesting 2019
â–¶ Corporaties in beeld, analyse visitaties woningcorporaties – update 2019


Vraag het Claudia

Vraag versturen