Handreiking 'de gemeente en visitatie van woningcorporaties' gepubliceerd

NIEUWS
14-12-2020

Deze publicatie is bedoeld om inzicht te geven in het instrument ‘maatschappelijke visitatie van woningcorporaties’ en om wethouders, raadsleden en ambtenaren handvatten te geven voor het visitatiegesprek. Maar zeker ook om aan te reiken wat er allemaal kan met zo’n visitatie, ook in de jaren nadat deze heeft plaatsgevonden. Gemeenten laten mogelijk kansen liggen als ze onvoorbereid naar het gesprek gaan of – als het visitatierapport er eenmaal is - er niets met het rapport gedaan wordt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een groot voorstander van de periodieke visitatie van woningcorporaties. Het is goed dat externe deskundigen volgens een gedeeltelijk vast stramien hun oor te luisteren leggen bij elke corporatie en dit in een rapport vastleggen. De laatste jaren is het accent verlegd naar het volkshuisvestelijk functioneren: draagt de corporatie voldoende en op een goede wijze bij aan het gemeentelijk woonbeleid? De VNG adviseert gemeenten dan ook om de visitatierapporten van alle in de gemeente werkzame corporaties te bestuderen en de aanbevelingen en aandachtspunten te betrekken bij de gesprekken over prestatieafspraken tussen gemeente, corporatie en huurdersorganisatie.

In een visitatie worden de maatschappelijke prestaties van een corporatie, de inzet van het vermogen en de governance over de afgelopen vier jaar onderzocht en beoordeeld door een onafhankelijke visitatiecommissie. Huurders, gemeente(n) en andere belanghebbenden worden uitdrukkelijk betrokken bij dit onderzoek. De corporatie kan zich in een visitatie verantwoorden. Met de feedback van buiten kan de corporatie haar voordeel doen voor de koers van de corporatie in de nabije toekomst. Kortom, visitatie biedt een kans tot verantwoorden en leren. Maar niet alleen voor de corporatie, ook voor de gemeente.

Met deze publicatie hopen we bij te dragen aan zowel kennis als enthousiasme over het instrument visitatie en over de betrokkenheid van en opbrengsten voor de gemeenten.

â–¶ bekijk de interactieve publicatie
â–¶ download de PDF-versie


Vraag het Claudia

Vraag versturen