Organisatienetwerken van waarde in de praktijk, een voorstudie

NIEUWS
28-11-2020

In oktober publiceerden Paul Doevendans (Atrivé) en Jochum van Deuten samen met Platform 31 een voorstudie  naar 'Organisatienetwerken van waarde'. Omdat blijkt dat steeds meer organisaties, waaronder corporaties,  complexe  maatschappelijke vraagstukken niet meer in hun eentje en met de bestaande manier van werken kunnen oplossen ontstaan er steeds meer organisatienetwerken in het publieke domein. Paul Doevendans, die ook voor SVWN  visitatie-experimenten begeleidt waarin het lokale netwerk van de corporatie een rol speelt, en Jochem Deuten hebben vijf bestaande organisatienetwerken geanalyseerd. In alle vijf netwerken maakten één of meer corporaties daar deel van uit. Boeiend zijn de  uitdagingen waar deze netwerken voor staan, waarbij er in de praktijk al veel goed gaat maar ook de nodige organisatievaardigheid nog kan verbeteren. 

Want organisatienetwerken zijn een opkomend fenomeen in de (semi-)publieke sector en  vormen een – en volgens sommigen zelfs hét – ‘organiseer-antwoord’ op de complexe, maatschappelijke vraagstukken waar maatschappelijke organisaties mee worstelen zoals: Hoe kunnen we ouderen op een goede manier langer thuis laten wonen? Hoe geven we bewoners met een psychische kwetsbaarheid een goede woonplek in de wijk, met behoud van de veerkracht van de wijk? Hoe kunnen we huishoudens met een meervoudige problematiek het beste ondersteunen, met een duurzaam effect?

De studie biedt een helder inzicht in de het functioneren van deze netwerken en levert kennis en aanknopingspunten voor de verdere ontwikkeling. In de vervolgexperimenten rondom netwerkvisitatie zullen we deze eerste inzichten ongetwijfeld meenemen. 

â–¶ Lees het volledige bericht en download de publicatie op Platform 31


Vraag het Claudia

Vraag versturen