Netwerkvisitatie Woonveste: “wij zijn deel van een geheel!”

NIEUWS
04-07-2019

Als één van de eerste woningcorporaties in Nederland combineerde Woonveste (Drunen) de nieuwe visitatiemethodiek 6.0 met deelname aan het experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’, een initiatief van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN). Dat bleek een gelukkige keus, met veel positieve ervaringen tot gevolg. Woonveste vond Pentascope en samen vonden zij binnen hun visitatiepilot ‘samenwerken aan samen wonen en samen leven’ een groot aantal netwerkpartners uit het sociaal domein bereid te reflecteren op hun samenwerking.

Een sterk netwerk met verbeterpunten

Woonveste heeft met plezier vastgesteld dat visitatie zich de afgelopen tijd heeft doorontwikkeld. De mogelijkheid om in methodiek 6.0 uit te gaan van de lokale prestatieafspraken wordt als een grote verbetering ervaren; net als de vermindering van doublures met extern toezicht. Zeer content is Woonveste ook met de mogelijkheid om het lokale netwerk vanuit een relevant thema als object van reflectie in visitatie mee te nemen. Directeur-bestuurder Eric van den Einden: “wij hebben heel bewust ervaren dat we als corporatie onderdeel van een groter geheel zijn, ook als het gaat om vraagstukken in het sociaal domein. We hebben bovendien ontdekt dat we in de gemeenschappen waarin we werken sterk verankerd zijn en dat met name op ‘de wijkvloer’ bewoners en professionals elkaar in hun netwerken heel goed weten te vinden. Op bestuurlijk niveau kan dat nog een stuk beter. We hebben in deze visitatie samen gewerkt aan een ‘netwerkagenda’ die we nu samen kunnen onderhouden en oppakken.”  

Woonveste en Pentascope formuleren ook enkele ‘lessen’ uit de pilot. Een aandachtspunt is zeker om voorafgaand aan een visitatie heel bewust na te denken over de follow up zodat de opbrengsten - zoals het feit dat een netwerk bijeen is gebracht en een aanzet tot een ‘netwerkagenda’ heeft gedaan - worden geborgd en opgevolgd. Een ander aandachtspunt is ook het belang van een goede stroomlijning en organisatie van het visitatieproces en het faciliteren van netwerkbijeenkomsten. Woonveste geeft aan dat Pentascope hieraan een waardevolle bijdrage heeft geleverd.

Visitatie heeft toegevoegde waarde maar moet zich blijven vernieuwen

De visitatiepilot levert ook inzichten op voor de ontwikkeling van visitatie. Kort gezegd is de boodschap: zet de ingezette ontwikkeling van wegnemen doublures, minder ‘blauw’ en meer dialoog en netwerk door. En zorg ervoor dat als een corporatie opnieuw gevisiteerd wordt er steeds weer een belangrijke leeropbrengst kan zijn, bijvoorbeeld door nog meer ruimte voor lokaal maatwerk, het aan de orde kunnen stellen van bijzondere thematiek, etc. Visitatie is waardevol maar moet blijven vernieuwen!

Vervolg visitatie-experiment

De inzichten uit de pilot van Woonveste en Pentascope en van acht andere visitatiepilots worden eind 2019 bijeengebracht in een totaalrapportage van het experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’ en betrokken bij de ontwikkeling van visitatie.

Meer informatie over de experimenten is te vinden op https://www.visitaties.nl/experimenten.

Het rapport van de visitatie van Woonveste is, samen met de bestuurlijke reactie, te vinden op: de websites van Woonveste en SVWN.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Woonveste
Eric van den Einden
Tel 0416-74 2402
E-mail e.vandeneinden@woonveste.nl

Pentascope
Adriaan de Man
Tel 06-51356050
e-mail adriaan.deman@pentascope.nl

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)
Jos Koffijberg (Jos.Koffijberg@visitaties.nl) of Paul Doevendans (Paul.Doevendans@visitaties.nl)
(030) 7210780


Vraag het Claudia

Vraag versturen