Netwerkvisitatie brengt SSH& beter in positie als studentenhuisvester

NIEUWS
25-04-2019

Studentenhuisvester SSH&, werkzaam in Nijmegen en Arnhem, doorliep in 2018/2019 een bijzondere visitatie. Samen met visitatiebureau Raeflex nam SSH& deel aan het visitatie-experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’, georganiseerd door de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN). De visitatiepilot van SSH& en Raeflex droeg de naam ‘Woonnetwerken en studenten’, hoewel al snel duidelijk werd dat deze netwerkvisitatie zich niet alleen beperkte tot volkshuisvesting, juist vanwege de intense relatie van huisvesting en onderwijs. Het werd een mooie visitatiepilot, met opbrengsten voor SSH& in haar netwerken én voor visitatie.

Netwerkvisitatie versterkt strategische positie SSH&
De visitatiepilot van SSH& en Raeflex heeft veel opgeleverd. Een belangrijke opbrengst is het toegenomen bewustzijn bij SSH& (en haar partners) dat als het gaat om studentenhuisvesting, er gewerkt wordt in netwerkverband. Het netwerk, of liever, de netwerken in Nijmegen en Arnhem, en wat je daarmee wil bereiken, zijn in de pilot meer zichtbaar en onderwerp van gesprek geworden. Voor Kees Stunnenberg, directeur-bestuurder van SSH&, is dat een belangrijke opbrengst: “Deelname aan het visitatie-experiment heeft bijgedragen aan de (h)erkenning van de strategische positie en rol van SSH& in het netwerk door netwerkpartners. We worden nu waarschijnlijk vaker uitgenodigd om aan te schuiven aan strategische tafels. Dat betekent bovendien een impuls voor versterking van de netwerken en onderlinge relaties. Als netwerkpartners zijn we in netwerkbijeenkomsten met elkaar in gesprek gegaan, met toenemend begrip voor elkaar én voor de positie van SSH& in het netwerk.”

Netwerkvisitatie ondersteund door netwerkmodel
Het visitatie-experiment van SSH& en Raeflex levert bovendien waardevolle inzichten op voor de verdere ontwikkeling van visitatie. In de pilot is een model voor netwerkanalyse gebruikt om zicht te krijgen op de kracht van de (woon)netwerken in Nijmegen en Arnhem. Het model kent twee relevante dimensies, te weten de mate van gezamenlijkheid qua doelstelling en de mate van gedeelde coördinatie. Daarmee bleek het mogelijk om de samenwerking in de netwerken te analyseren en ‘beoordelen’. Corporatie en visiterend bureau bevelen op basis van hun ervaringen in deze pilot aan om het ‘netwerk-element’, inclusief het gehanteerde model en het organiseren van netwerkbijeenkomsten, als vast onderdeel op te nemen in een toekomstige visitatie-aanpak.

Vervolg
Momenteel wordt in diverse lokale visitatiepilots geëxperimenteerd met het verbinden van het lokale woonnetwerk met visitatie. De uitkomsten van deze experimentele visitaties worden in de toekomst betrokken bij de verdere ontwikkeling van visitatie. Meer informatie over het visitatie-experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk' is te vinden op https://www.visitaties.nl/experimenten

Het rapport van de visitatiecommissie is te vinden op de websites van SSH&, Raeflex en SVWN.

Voor vragen over het visitatie-experiment en deze pilot kunt u contact opnemen met:

Raeflex
Gerard van Bortel (voorzitter visitatiecommissie) of Alex Grashof (algemeen commissielid en directeur Raeflex)
(0318) 74 66 00

SSH&
Kees Stunnenberg
(024) 3594940

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)
Paul Doevendans of Jos Koffijberg
(030) 7210780


Vraag het Claudia

Vraag versturen