Juridische consequenties Aanwijzingsbesluit SVWN

NIEUWS
29-09-2015

Per 1 juli 2015 heeft de minister voor Wonen en Rijksdienst de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland aangewezen als onafhankelijke instantie zoals bedoeld in artikel 53a van de Woningwet.

Dat betekent dat SVWN sinds 1 juli is bekleed is met “met openbaar gezag” en voor de uitoefening van haar publieke taak aangemerkt wordt als een bestuursorgaan (een zogenaamd b-orgaan). Die publieke taak is het aanwijzen van “deskundige instanties”: het accrediteren van bureaus die bij woningcorporaties visitaties mogen uitvoeren. De uitoefening van deze publieke taak wordt ingekaderd door de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en aanverwante wet- en regelgeving. 

Dit alles heeft procedurele gevolgen voor de werkwijze van SVWN en de afspraken die opgenomen zijn in de accreditatievoorwaarden en -criteria. Het heeft géén consequenties voor de inhoudelijke accreditatiebeoordelingen.

SVWN werkt momenteel aan het aanpassen van de diverse documenten aan deze nieuwe situatie. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat SVWN na een onderzoek door de Accreditatiecommissie, haar beslissing kenbaar maakt in een beschikking. Daarin onderbouwt ze haar beslissing, geeft aan dat er bezwaar gemaakt kan worden tegen de beslissing en op welke wijze dat dient te gebeuren. 

De verschillende documenten (accreditatievoorwaarden, -criteria en -procedure) zullen opgenomen worden in een reglement. Dat reglement wordt uiterlijk 1 januari 2016 geplaatst op de website van SVWN. 


Vraag het Claudia

Vraag versturen