Jos Koffijberg neemt per 15 februari afscheid als directeur-bestuurder SVWN

NIEUWS
06-12-2019

Jos Koffijberg vertrekt per 15 februari 2020 als directeur-bestuurder van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland. Op 1 april 2020 wordt hij adviseur bij De Galan Groep. 

Toen Jos Koffijberg in januari 2015 bij SVWN begon, was de parlementaire behandeling van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting bijna afgerond. Als gevolg daarvan werden taken en werkgebied van woningcorporaties afgebakend, de regels aangescherpt, het toezicht geïntensiveerd en de zeggenschap van gemeenten en huurders over corporaties vergroot. Visitatie kreeg een plaats in de wet en SVWN werd een zelfstandig bestuursorgaan. In deze nieuwe context moesten SVWN en het visitatiestelsel de afgelopen vijf jaar hun plaats opnieuw zoeken en bewijzen.

 class=In overleg met alle belanghebbenden heeft SVWN gewerkt aan de vernieuwing van het visitatiestelsel. In twee experimentprogramma’s zijn innovaties rond het betrekken van huurders, gemeenten en andere belanghebbenden in de visitatie uitgeprobeerd. Ook is geëxperimenteerd met vormen van visitatie waarin de samenwerking in het lokale woonnetwerk uitdrukkelijk aan de orde komt. Met de Autoriteit woningcorporaties zijn afspraken gemaakt om doublures tussen het toezicht en visitatie te verwijderen. Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in een flink vernieuwde visitatiemethodiek waarmee visitatiecommissies sinds begin dit jaar werken.

In de recente externe evaluatie (november 2019) wordt SVWN getypeerd als onafhankelijk, deskundig en kostenbewust, en worden de ingezette vernieuwingen uitdrukkelijk onderschreven en verder aangemoedigd. Een mooie basis voor de toekomst en voor Jos Koffijberg een goed moment om het stokje over te dragen aan een opvolger.

De Raad van Toezicht bedankt Jos voor zijn grote inzet en bijdrage die hij geleverd heeft aan de ontwikkeling en kwaliteit van het visitatiestelsel. Met name ook zijn inzet om het belang van het functioneren van de lokale driehoek een plek te geven in de visitatie.

Vanaf 1 april 2020 gaat Jos Koffijberg aan de slag bij De Galan Groep, een adviesbureau dat zich primair richt op organisatieadvies en de doorvertaling van strategie naar de praktijk. Kernthema’s zijn governance, organisatieontwikkeling, leiderschap en interim management.

De Raad van Toezicht heeft inmiddels voorbereidingen getroffen voor de werving en selectie van een nieuwe directeur-bestuurder. In de overgangsperiode zal Astrid Blankenstein-Bouwmeesters de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van SVWN voeren en zal Bas van der Velde, lid van de RvT, tijdelijk de formele bestuurstaken waarnemen.


Vraag het Claudia

Vraag versturen