Introductie methodiek 5.0

NIEUWS
01-04-2014

Op dinsdag 1 april 2014 heeft de SVNW de vernieuwde visitatiemethodiek 5.0 gepresenteerd aan ruim 50 corporatiedirecteuren en vertegenwoordigers van de oprichtende partijen VTW, Aedes, de Woonbond, ministerie van BZK en de VNG.

Na introductie van de nieuwe methodiek door dr. Diana de Jong, directeur van de SVWN en een inhoudelijke toelichting hierop door prof. Dr. Johan Conijn, voorzitter van het College van Deskundigen, overhandigde drs. Steven de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht SVWN de eerste exemplaren van de nieuwe methodiek aan de vertegenwoordigers van WTW, Aedes, Woonbond, Min BZK en VNG.

In zijn toelichting constateerde De Waal dat er de laatste jaren veel ten goede is veranderd rondom de sfeer van visitaties in de corporatiesector. Visitatie is inmiddels omarmd door directeur-bestuurders en raden van commissarissen. Belangrijk is volgens hem dat de Governance code wordt getoetst en gecontroleerd als onderdeel van de methodiek. En dat is strikter dan de wijze waarop wordt omgegaan met bijvoorbeeld de code Tabaksblad of toepassing van governance codes in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorgsector merkte De Waal tevreden op.

Veranderende context

Aanleiding voor ontwikkeling van een nieuwe methodiek is de sterk veranderende context waarin corporaties de laatste jaren moeten acteren. De economische crisis, de situatie op de woningmarkt en het kabinetsbeleid (o.a. de verhuurdersheffing) hebben vergaande consequenties voor de (financiële) mogelijkheden van corporaties en daarmee ook voor de prestaties die ze kunnen leveren. Aanleiding zijn ook de resultaten van het onderzoek van de TU Delft van 2012 en niet te vergeten de opgedane ervaringen met de methodiek 4.0.

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe methodiek 

Op hoofdlijnen lijken 4.0 en 5.0 op elkaar. Nieuw is dat de ambities van corporaties niet langer maatgevend zijn, maar de externe opgaven, waarover corporaties in de meeste gevallen prestatieafspraken hebben gemaakt, centraal staan. Daarnaast is de ruimte voor inbreng van belanghebbenden, met name huurders en gemeenten vergroot. In de nieuwe methodiek heeft Governance een belangrijke, zelfs letterlijk centrale plaats gekregen. De visitatiemethodiek is het enige instrument in de corporatiesector dat de Governance beoordeeld. Onder andere het WSW maakt hier dankbaar gebruik van. Andere aanpassing in de methodiek is de samenvoeging van de onderdelen Presteren naar Opgave en Presteren naar Ambities waardoor het instrument compacter en overzichtelijker is geworden. En tot slot biedt de vernieuwde recensie de ruimte aan visitatoren om vanuit een overstijgend perspectief opgedane inzichten en constateringen een plek te geven.

Tot slot

Vanaf 1 april 2014 worden alle visitaties volgens methodiek 5.0 uitgevoerd. Alle corporaties ontvangen binnenkort per post een gedrukte versie van de nieuwe visitatiemethodiek 5.0 die uiteraard ook via de website www.visitaties.nl is te downloaden.

Over SVWN 

De Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland ziet toe op de kwaliteit en onafhankelijke uitvoering van visitaties bij woningcorporaties. De stichting ontwikkelt en beheert de visitatiemethodiek en accrediteert bureaus die visitaties uitvoeren. De rapporten van uitgevoerde visitaties worden onder eindverantwoordelijkheid van de SVWV openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website www.visitaties.nl. De stichting is onafhankelijk en opgericht door Aedes Vereniging van Woningcorporaties, de Vereniging de Nederlandse Woonbond, de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), het ministerie van BZK en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De stichting wordt geleid door dr. Diana de Jong (directeur-bestuurder). 


Vraag het Claudia

Vraag versturen