Interview Steven de Waal

NIEUWS
31-12-2021

Waar werkte u 12,5 jaar geleden?

“Ik speelde een bijzondere rol bij de totstandkoming van SVWN. Ik ben destijds door een groep corporaties, verenigd in het Woonnetwerk, gevraagd om het visitatiestelsel te ontwikkelen. Met de Auditraad, waar Ferdinand Mertens en Paul Koster ook deel van uit maakten, is de methodiek en het stelsel ontworpen en hebben ze steun verkregen bij Aedes, VTW en de Woonbond. Daarna is SVWN als stichting opgericht, zodat het visitatiestelsel zich onafhankelijk verder kon ontwikkelen en kon worden geïmplementeerd.”

Wat is voor u de toegevoegde waarde van het instrument visitatie?

“Dat is voor mij inzicht geven in het maatschappelijk rendement, wat wij al vanuit het concept ‘public value’ hebben gedaan. De koppeling tussen wat de corporatie heeft als vermogen en wat zij presteert, is het maatschappelijk rendement. Daarom is dat ook stevig in de methodiek opgenomen. Het is belangrijk om ook te kijken naar wat externe partijen wensen. Juist voor commissarissen is het enorm belangrijk te weten wat er extern speelt en hoe er wordt gedacht. Dat houdt ook in dat er meer toekomstgericht wordt gedacht dan alleen maar de wensen van de huurders te vervullen.”

Hoe zou visitatie zich moeten ontwikkelen?

“Visitatie is het eigenaarschap van de sector een beetje kwijt. Bureaucratie en afvinklijsten horen niet thuis in de methodiek. Dat zit niet in de methodiek, maar in hoe het wordt gebruikt. Het is een instrument voor de publieke dialoog. Dus kijk meer naar gemeenten. Zij hebben zoveel bevoegdheden gekregen in de decentralisatie. Deze methodiek is een privaat initiatief van de sector zelf, maar is wel overwoekerd door het overheidstoezicht. Ik heb zelf veel gewerkt met aandeelhouders. Aandeelhouders hebben een eigen normatieve mening over de performance van de onderneming. Die mening moet je dus bij stakeholders uitlokken en ophalen. Het hebben van een duidelijk jaarverslag en vertellen wat er allemaal is gedaan het afgelopen jaar is niet voldoende. Daar hoort ook visitatie bij. Er zijn ook andere manieren om het stelsel vorm te geven. Dus niet met de marktwerking zoals het nu is vormgegeven en ook niet met eigen mensen in dienst, maar een vorm waarbij corporatiebestuurders bij elkaar meekijken als ‘peers’. Maar het is altijd onafhankelijk.”

Wat wenst u de jarige SVWN toe?

“Ik wens SVWN maatschappelijke erkenning toe van het goede werk dat gedaan wordt en politieke erkenning dat het nog steeds belangrijk is om transparant te handelen in een goed functionerende sector.”

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen