Interview Sander Heinsman

NIEUWS
31-12-2021

Waar werkte u 12,5 jaar geleden?

“Ik werkte bij Deloitte als accountant voor woningcorporaties in Utrecht en ook voor een aantal profit ondernemingen.”

Wat is de toegevoegde waarde van visitatie?

“Je ziet in de visitatie de ontwikkeling van de sector terug. Eerst waren het meer afvinklijstjes, inmiddels gaat het over maatschappelijke prestaties. Het is een kwalitatief oordeel van een onafhankelijke commissie over de vraag of je de juiste dingen doet. Ik waardeer ook juist het gesprek met de stakeholders. Bij Portaal doen wij zelfs na twee jaar weer een soort visitatie-light voor de stakeholders. Daarin vragen we hen of ze invloed ervaren op het beleid van Portaal. We werken in meerdere woningmarktregio’s en door om de twee jaar te bevragen, krijgen we feedback van mensen die ook echt met ons gewerkt hebben. Want ook bij onze stakeholders vinden personeelswisselingen plaats.

Je moet visitatie ook zelf willen gebruiken om te verbeteren.  Iedere visitatie -zelfs de light-variant- heeft veel impact. Als dan het beeld bevestigd wordt dat je zelf al hebt, is dat heel waardevol. Toch halen we er iedere keer weer nieuwe verbeterpunten uit, die we vervolgens aanpakken. Voor mij zit de meerwaarde toch het meest in het verhaal van de stakeholders. En we integreren visitatie in de planning en control. Niet alleen de afspraken, maar ook het evalueren en monitoren.

Als ik wat zou mogen veranderen aan de visitatiemethodiek zou ik visitatie zich laten doorontwikkelen richting de zorginstellingen. De zorg en andere partijen waar je in de wijk mee samenwerkt, krijgen een steeds prominentere rol.  En als de gegevensopvraag vereenvoudigd kan worden, lijkt mij dat ook wel wat.”

Wat wenst u de jarige SVWN toe?

“Dat ze meegaan in de ontwikkeling van de sector en een mooie bijdrage blijven leveren aan de volkshuisvesting.”

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen