Interview Karin van Dreven

NIEUWS
18-01-2022

Waar werkte u 12,5 jaar geleden?

“Begin 2009 was ik directeur-bestuurder van Woonplus Schiedam en ik begon later dat jaar bij Haag Wonen.”

Wat is de toegevoegde waarde van visitaties?

“Visitatie is niet alleen een instrument voor verantwoorden, maar vooral belangrijk naar de toekomst toe; het gaat om het lerend effect. Het is altijd balanceren in de driehoek overheid-markt-samenleving. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat het belangrijk is om de omgeving, met name de samenleving, te betrekken bij planvorming. Bij Woonbron zijn de uitkomsten van de visitatie aanleiding geweest om een stakeholderplatform op te zetten per gemeente, zodat stakeholders meer invloed kunnen hebben op onze plannen. Dat was zonder de visitatie waarschijnlijk niet zo gestructureerd opgepakt. Het mag van mij nog steviger verwerkt worden in het toezichtskader. Bijvoorbeeld door stakeholders beter te betrekken bij het afleggen van verantwoorden, door het op te nemen in de PDCA, door stakeholderplatforms per gemeente op te zetten. De methodiek mag niet in beton gegoten zijn, gezien de opgave naar de toekomst toe. Een thema als ondermijning leidt tot andere type stakeholders die nu niet in de visitatie zitten. Het visitatie instrument is wellicht een beetje sleets geworden. De reputatie is er een van ‘een moetje’. Er moet vernieuwing in. In de methodiek, maar ook bij de corporaties. Het moet een feest zijn om te mogen laten zien wat je gedaan hebt en om te verantwoorden.”

Wat heeft het gebracht?

“Bij de eerste visitatie die ik bij Woonplus heb meegemaakt –nog met KWH- was er een afwijkende methode. We plaatsten toen nog een advertentie met de vraag wie er visitator wilde zijn. Het had ook zeker meerwaarde. Ook de erkenning dat het goed is, heeft waarde. Als de tweede visitatie beter is dan eerste, dan wil je weten of het ook zo gezien wordt.”

Wat wenst u SVWN toe?

“Dat visitatie zo stevig verankerd is, dat het de stormen en te grote kracht van andere hoekpunten (markt en overheid) kan weerstaan. Dat het stelsel dusdanig robuust is om daar een goede balans in te krijgen.”


Vraag het Claudia

Vraag versturen