Interview Jurenne Hooi

NIEUWS
31-12-2021

Waar werkte je 12,5 jaar geleden?

“12,5 jaar geleden werkte ik als bestuurder bij MaDi, een organisatie die maatschappelijke dienstverlening deed (schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, ouderenwerk en sociale raadslieden). Het gebied waarin deze organisatie opereerde was Amsterdam Zuidoost en gemeente Diemen.”

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het instrument visitatie?

“In mijn visie zijn visitaties belangrijke instrumenten voor woningcorporaties om hun prestaties (en maatschappelijke relaties) tegen het licht te houden. De meerwaarde is dat een onafhankelijke partij je als organisatie helpt met inzichtelijk te maken wat de organisatie al goed doet en waar er eventueel ruimte is voor verbetering. Het is een goed instrument om te leren en verbeteren en geeft handvaten voor kritische reflectie en goede dialoog, zowel intern als extern. Dat geeft vertrouwen aan de buitenwereld. Het geeft ook een mooie mogelijkheid voor benchmark met je andere collega corporaties. Een voorwaarde is wel dat de visitatie aan een goede kwalitatieve standaard voldoet.

Mijn overtuiging is dat visitaties bijdragen aan een beter woonklimaat en volkshuisvesting. En als commissaris heb je hierin een belangrijke taak, zowel in het voor- als natraject. En niet te vergeten de dialoog, zowel met de commissie als met de bestuurder. De commissaris is namelijk, terecht overigens, steeds meer maatschappelijk aanspreekbaar op het functioneren als toezichthouder en dus ook op de prestaties van de corporatie als geheel vanwege die rol. Visitatie biedt mij als commissaris een instrument om deze aanspreekbaarheid te ondersteunen.”

Wat wens je de jarige SVWN toe?

“Dat SVWN haar goede werk voortzet en op naar het volgende lustrum van 25 jaar bestaan!”


Vraag het Claudia

Vraag versturen