Interview Claudia Siewers

NIEUWS
31-12-2021

Waar werkte je 12,5 jaar geleden?

“Ik werkte toen als kandidaat-notaris Commercieel Vastgoed bij Dirkzwager Legal & Tax, een grote juridische dienstverlener in Arnhem en Nijmegen. Daarnaast was ik bestuurslid bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Op dat moment in mijn leven was ik ervan overtuigd dat ik notaris zou worden en blijven tot aan mijn dood. Maar haha, dat is anders gelopen.”

Wat is de toegevoegde waarde van visitatie?

“Dat is een goeie vraag. Nadat ik een hele tijd bij een woningcorporatie had gewerkt, heb ik sinds mijn komst bij SVWN zoveel geleerd over het visitatiestelsel. De oorsprong van visitatie gaat terug naar een aantal prominente corporaties die zich aan elkaar wilden meten en hun omgeving wilde laten zien wat ze deden. Inmiddels is het stelsel vele jaren ontwikkeling verder. Visitatie is trouwens heel normaal. Wat ons stelsel bij corporaties uniek maakt, is de onafhankelijke commissie die zich richt op maatschappelijke prestaties. Dus niet op protocollen, processen of inspanningen, maar op resultaat en prestatie. Doordat visitatie voor en door corporaties is vormgegeven, blijft het dichtbij de werkelijke wereld van de corporaties. Wat ik nog wel wil meegeven, is dat het oké is om fouten te maken. Dat hoort erbij. Het gaat om het leren van de fouten en het continu verbeteren in een PDCA-cyclus.”

Heb je weleens een visitatie meegemaakt?

“Meerdere keren zelfs, zowel toen ik bij de corporatie werkte en als commissaris van een woningcorporatie. Het was heel mooi om als commissaris de geruststelling te hebben dat het goed geregeld is. Het is belangrijk om dat juist van iemand anders te horen. Als commissaris ben je toch een soort deeltijd-werker en afhankelijk van de informatie van de corporatie zelf. Als corporatie heb ik twee keer een visitatie meegemaakt. Ik denk dat ik de eerste keer de visitatie toen niet optimaal heb gebruikt om te laten zien wat we deden. Dat kwam deels door de parlementaire enquête waarin de corporatie waar ik toen werkte, betrokken was. De tweede keer hebben we visitatie gebruikt om ook een midterm-review te laten uitvoeren op het ondernemingsplan en met verrassende resultaten. We waren zo trots op de erkenning die we kregen van de commissie. Dat was enorm waardevol en het maakte al het harde werk waard. Het voorbereidende werk viel trouwens enorm mee doordat we ieder jaar alvast de gevraagde documenten in een map klaar hadden gezet.”

Wat wens je SVWN toe?

“Er komen meteen twee dingen in mij op. Dat we al het mooie werk van de corporaties -groot en klein- kunnen laten zien en een steentje kunnen bijdragen aan hun succes. Ook wens ik SVWN toe dat het de stem van de stakeholders zoals gemeenten, huurders, huurdersorganisaties, zorg- en welzijnsinstellingen en universiteiten kan versterken in het beleid van de corporaties. Want samen is alles leuker.”

 

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen