Havensteder: Hier zijn we van en daar staan we voor!

NIEUWS
20-05-2019

Visitatieperiode 2014-2017

Havensteder levert een fikse bijdrage aan de stad en de regio, ze is daarin trouw aan haar eigen doelstelling en ziet haar belangrijkste taak in de sociale volkshuisvesting. De opgaven die ze daarin heeft zijn groter dan de middelen die ze ter beschikking heeft. In de visitatieperiode werden de financiële mogelijkheden beperkt omdat de corporatie een verhoogd liquiditeitsrisico liep. Havensteder heeft hard gewerkt om dit risico te verminderen en dat is ook gelukt.

Na het principe “Eerst verdienen en dan uitgeven” dat Havensteder strak en noodzakelijkerwijs hanteerde in deze periode, is er nu weer meer mogelijk. En die mogelijkheden zet Havensteder maximaal in voor de volkshuisvesting.  Er zullen ook de komende jaren meer opgaven dan middelen zijn. Vanuit dat gegeven is het volgens de commissie goed om het redeneren vanuit schaarste los te laten. Niet door vervolgens veel geld uit te gaan geven, maar door meer open te staan voor wat er kan en te denken vanuit mogelijkheden.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden geven aan dat ze merken dat Havensteder initiatieven neemt om ze te betrekken bij de totstandkoming van het beleid. Daarbij wordt wel opgemerkt dat ze graag in een eerder stadium betrokken willen worden en meer mee willen denken vanaf het begin. Ze ervaren daarin niet altijd de openheid bij Havensteder om een open uitwisseling te hebben.

Uit de bestuurlijke reactie
Havensteder vond het belangrijk om deze visitatie anders in te steken dan voorgaande jaren. Leren en verbeteren, open staan voor kritiek en explicitiet vragen om reflectie op ons handelen. De resultaten zijn ons niet meegevallen, maar we hebben gelukkig voldoende veerkracht om ermee om te gaan. Het maakt ons beter en sterker.


â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Havensteder

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen