Handreiking Woningwet bij visitaties

NIEUWS
04-02-2016

SVWN maakte een Handreiking Woningwet bij visitaties. In deze handreiking wordt voor de belangrijkste wijzigingen uit de herziene Woningwet en daarop gebaseerde regelgeving aangegeven welke consequenties zij hebben voor de toepassing van de visitatiemethodiek. De indeling van de handreiking volgt de indeling van de Handleiding Methodiek Maatschappelijke Visitatie 5.0. 

Naast een toelichting en hulpvragen voor de perspectieven uit de visitatiemethodiek bevat de handreiking ook een uitleg van artikel 53a van de Woningwet, dat gaat over visitatie. Met name de uitleg van de daarin vermelde termijnen is voor ieder van belang. Verder geeft de handreiking uitleg over de zgn. rijksprioriteiten die de minister aan corporaties heeft meegegeven. 

Een eerdere versie van de handreiking is uitvoerig besproken met medewerkers van het ministerie van BZK die nauw bij de Woningwet betrokken zijn, en aan het College van Deskundigen van SVWN voorgelegd. Hun commentaar is verwerkt in de tekst. Uiteraard berust de verantwoordelijkheid voor de inhoud bij SVWN. 

Levend document

De bepalingen van de Woningwet worden gefaseerd ingevoerd. Ook werkt het Ministerie nog aan reparatiewetgeving. De praktijk van de lokale volkshuisvesting en in het bijzonder de woningcorporaties zal de komende tijd uitwijzen welke zaken uit de wet regelmatig problemen opleveren. En de praktijk van visitaties zal leren hoe de nieuwe werkelijkheid die onder het regime van het herziene wettelijk kader aan het ontstaan is, in visitaties ‘gevat’ en beoordeeld kan worden. Dit alles kan aanleiding zijn om de handreiking over een aantal maanden bij te stellen. In die zin is het een levend document.

In de eerstvolgende masterclass voor visitatoren staan de herziene Woningwet (en BTIV en MR), de herziene Governancecode Woningcorporaties en de zich ontwikkelende corporatiepraktijk centraal. Wij willen daarin de handreiking ook aan de orde stellen en eerste ervaringen bespreken. Naar verwachting zal de masterclass in de eerste helft van april plaatsvinden. 

Wij staan open voor commentaar en suggesties ter verbetering, zodat we die kunnen betrekken bij de voorbereiding van de masterclass en een eventueel volgende versie van de handreiking. Opmerkingen kunnen worden gestuurd aan Mechteld van der Vleuten (mechteld.vandervleuten@visitaties.nl).


Vraag het Claudia

Vraag versturen