Groninger Huis: een woningcorporatie kan het verschil maken

NIEUWS
11-01-2022

Visitatieperiode 2017-2020
Groninger Huis mag dan een beperkte schaal hebben, zij is actief op veel terreinen, ze is meedenkend in wat in dorpen, kernen, wijken en buurten gewenst is, is initiatiefrijk en “open-minded”. De mensen van Groninger Huis denken in kansen en mogelijkheden, zoeken een samenspel met andere partijen maar denken ook na over het belang van een goede en gezonde business-case. Een mooi voorbeeld vond de commissie de herstructurering van het terrein van Groot Bronswijk in Wagenborgen in de voormalige gemeente Delfzijl. Het gaat om de herstructurering van een park. Omdat elders in Delfzijl verzorgingstehuizen worden gesloten, werd in samenspel met Zorghuizen Noord Nederland gewerkt aan een setting voor de opvang van ouderen met lichte dementie maar die wel zelfstandig kunnen blijven wonen. Door de versterking is er in de realisatie vertraging ontstaan, maar daarnaast werd tegelijkertijd op het grote terrein een aantal ‘tiny houses’ gebouwd om ook voor andere doelgroepen in hun woonbehoefte te voorzien. Uit dit en andere voorbeelden is het de commissie duidelijk geworden dat Groninger Huis de verbinding wil zoeken op zowel strategisch, operationeel als tactisch niveau.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden merken dat bij Groninger Huis iedereen doordrongen is van het gegeven van het belang van het corporatiewerk en voor wie dat gedaan wordt. Er is sprake van hart voor de zaak en Groninger Huis is een ‘kind van de regio Oost-Groningen”. Zij straalt dan ook uit dat zij wil werken voor de inwoners van Oost-Groningen. Relaties zijn belangrijker dan regels en Groninger Huis gaat dan ook in verweer als zij meent dat zaken dringend gewenst en/of noodzakelijk zijn, maar de (interpretatie van) regels dat in de weg kunnen staan. Dat levert zeer tevreden belanghebbenden op.

 

Uit de bestuurlijke reactie
De conclusie die wij uit het rapport trekken is dat Groninger Huis door alle gemeenten waar zij actief is, beschouwd wordt als een zeer lokaal betrokken corporatie die nadrukkelijk stuurt op samenwerken en verankerd is in de samenleving. Wij zijn dan ook extra trots dat wij, naast uiteraard een aantal verbeterpunten waar we mee aan de slag kunnen, vooral hele mooie beoordelingen hebben ontvangen.  Het is een mooie uitdaging om dat over vier jaar te verbeteren en deze input geeft ons veel energie om op de ingeslagen weg verder te gaan en ons waar dat mogelijk is te blijven verbeteren.

â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Groninger Huis

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen