Dudok Wonen: ambitieuze, eigenzinnige en innovatieve maatschappelijk ondernemer

NIEUWS
18-07-2019

Visitatieperiode 2015-2018

Dudok Wonen uit Hilversum is een zeer ambitieuze organisatie die vanuit een sterke visie van betekenis wil zijn. De corporatie denkt na over de wijze waarop ze onderscheidend kan zijn, zowel qua doelgroepen als qua aanpak. Dudok Wonen ontwikkelt innovatieve en creatieve producten die heel duidelijk bijdragen aan de volkshuisvestelijke opgaven in het werkgebied, 

Net als tijdens de voorgaande visitatie is tijdens de huidige visitatie veel gesproken over het verkoopbeleid van Dudok Wonen. Met name de gemeenten en de huurdersvertegenwoordiging zijn bijvoorbeeld ontevreden over het door Dudok Wonen gevoerde verkoopbeleid. Dudok Wonen kan op dit onderwerp nog stappen maken in de verantwoording van de vermogensinzet richting de maatschappij. Dudok Wonen heeft bijvoorbeeld onvoldoende zicht op wat de maatschappelijke en economische effecten van de verkoop van de woningen zijn, hetgeen als ‘bewijs’ voor de strategische keuzes en voor de gekozen inzet van het vermogen wel wenselijk is.
 

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden met de inzet van Dudok Wonen. De huurders geven wel aan dat de beschikbaarheid van woningen in de gemeenten Hilversum en Gooise Meren onder druk staat en dat de verkoop van sociale huurwoningen de beschikbaarheid verder onder druk zet. 

Uit de bestuurlijke reactie
We zijn zeer tevreden met het feit dat de waardering door onze huurdersvereniging substantieel is verbeterd ten opzichte van de vorige visitatie. Van onze kant is daar ook hard gewerkt om samen vooruit te komen. Tegelijk houdt de visitatiecommissie ons een spiegel voor op ons verkoopbeleid. Er wordt geconstateerd dat op het punt van de verkoopdoelstellingen het begrip de afgelopen periode eerder is verminderd dan verbeterd. DIt is niet wat we voor ogen hadden en we nemen de adviezen ook ter harte om nader tot elkaar te komen.


 â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Dudok Wonen

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen