De Woonmensen: volkshuisvester met hart voor participatie en verbinding

NIEUWS
28-05-2019

Visitatieperiode 2014-2017

De Woonmensen is erin geslaagd om in de afgelopen jaren vanuit een moeilijke positie te komen tot weer een stabiele basispositie. Veel investeringen waren ‘on hold’ gezet en sinds kort is er weer ruimte om zaken op te pakken. De Woonmensen maakt zich zorgen over de stijgende woonlasten voor haar huurders. Betaalbaarheid staat daarom centraal bij alles wat de corporatie doet. De investeringsruimte die na lange tijd weer beschikbaar kwam, is door de corporatie ingezet om de huren te verlagen. Daarnaast zullen investeringen in duurzaamheid, waarvoor geen financiële ruimte was, in de toekomst alsnog worden ingezet om de woonlasten te verlagen.

De wijze waarop De Woonmensen tracht huurders invloed op het werk van de corporatie te geven is onderscheidend van andere corporaties. De Woonmensen is voortdurend op zoek en is bereid te experimenteren om huurders meer eigen verantwoordelijkheid te geven, zoals via de +punten, kluspunten, materiaaldepot, zelfbeheerproject en het verkennen van de mogelijkheden van vergaande vormen van zelfbeheer.

 class=

Van de belanghebbenden
De belanghebbenden zijn tevreden over de prestaties van De Woonmensen. Er is nog wel wat te winnen op het gebied van relatie en communicatie en de invloed op het beleid. De huurders geven aan dat ze op deze onderdelen een wisselend beeld hebben van de corporatie. De ene keer gaat het beter dan de andere keer, maar over de merkbare verbeteringen zijn de huurders positief.

 

Uit de bestuurlijke reactie
We zijn blij met de complimenten die in het rapport te lezen zijn. We zijn vooruitgegaan in een periode waarin we niet in de financiële positie waren om investeringen te doen. Aan de hand van de opmerkingen die stakeholders hebben gemaakt, gaan we met hen het gesprek aan, zowel vanuit het samenwerkingsverband VSW als vanuit onszelf. Ook met de aanbevelingen van de commissie gaan we aan de slag. Hierbij betrekken we vanzelfsprekend ook de belanghebbenden in de stad. Volkshuisvesting begint immers bij samenwerking.


â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van De Woonmensen

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen