Corona-virus en visitaties

NIEUWS
17-03-2020

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor onze samenleving, dus ook voor visitaties die op dit moment lopen danwel binnenkort gaan starten. Wij steunen de visiterende bureaus in het zoeken naar creatieve oplossingen hierbij. Omdat er veel uitgesteld moet worden kan het zijn dat de geplande einddatum voor de visitatie niet gehaald kan worden. Corporaties kunnen al gebruik maken van de 6 maanden uitstelmogelijkheid, maar dat kan in verschillende gevallen niet voldoende soelaas bieden. Wij hebben in overleg met de Aw onderstaand bericht gemaakt.

Consequenties maatregelen coronavirus voor visitaties

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) en de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) signaleren dat de visitaties bij woningcorporaties hinder ondervinden van de gevolgen van de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Het betreft gestarte visitaties waarvan de doorlooptijd toeneemt doordat geplande (groeps-)gesprekken vanaf half maart 2020 niet plaats kunnen vinden en moeten worden uitgesteld. Dat leidt tot gewijzigde planningen voor maart, april en mei. Voor visitaties die zullen starten in maart, april en mei 2020 geldt mogelijk hetzelfde. 

Op 18 juni 2019 hebben de Aw en SVWN gemeld dat corporaties, waarvan de visitatietermijn eindigt tussen 1 juli 2019 en 1 juli 2021, de visitaties met max. 6 maanden mogen uitstellen vanwege het grote aantal geplande visitaties in 2019 en 2020. Dat biedt voor een aantal corporaties die nu bezig zijn of binnenkort starten al voldoende ruimte om de planning bij te stellen. 

Corporaties zijn wettelijk verplicht zich één keer in de vier jaar te laten visiteren. De Aw/SVWN hebben begrip voor corporaties die al gebruik maken van deze uitstelmogelijkheid met 6 maanden en door de gevolgen van de coronamaatregelen toch de nieuw geplande einddatum niet kunnen halen, omdat de visitatie uitloopt. Wel vraagt de Aw deze corporaties om zich te melden met een gemotiveerd verzoek om verlenging. Dat kan via dit meldformulier. Heeft de corporatie geen uitstel aangevraagd dan kan de Aw handhavend optreden.  

Samenvattend: Alleen als de 6 maanden uitstelmogelijkheid geen oplossing biedt, dient een gemotiveerd verzoek tot verlenging bij de Aw ingediend te worden.


Vraag het Claudia

Vraag versturen