Bolnes: een kleine maar zeer levendige vereniging

NIEUWS
31-08-2019

Visitatieperiode 2015-2018

Woningbouwvereniging Bolnes uit Ridderkerk is met een bezit van 36 woningen een zeer kleine corporatie. Ondanks de beperkte omvang staat het woningbezit er goed bij en voldoet Bolnes aan de vereisten van de nieuwe woningwet. Toch zijn de veranderingen die voortvloeien uit de gewijzigde regelgeving niet zonder slag of stoot gegaan. De combinatie van een niet geheel volledig bestuur en raad van toezicht en de druk die van buiten ontstond om te voldoen aan de vereisten van de nieuwe Woningwet, maakten dat bestuur en raad van toezicht meer op samenwerking gericht waren om de verschillende klussen te klaren, dan om de hele beleidscyclus en governancevereisten volledig van toepassing te laten zijn.

De Woningwet heeft er tegelijk voor gezorgd dat de administratieve lastendruk fors is toegenomen. Mede als gevolg van de toegenomen lastendruk heeft men zich halverwege de visitatieperiode ook serieus gesproken met een aantal eveneens kleine corporaties beraadt op de toekomst. Medio 2018 is er besloten dat de corporatie zich volledig inzet voor een zelfstandig voortbestaan van de vereniging in de huidige omvang.

 class=

Van de belanghebbenden
De huurders zijn zeer tevreden met over de prestaties van woningbouwvereniging Bolnes, met name op het gebied van betaalbaarheid, de kwaliteit en de beschikbaarheid van de woningvoorraad. Op het gebied van verduurzaming zien zij ruimte voor verbetering door middel van vloer- en muurisolatie.

Uit de bestuurlijke reactie
Wij zetten ons in om voor onze bewoners een betaalbare eigen plek te bieden, een thuis waar mensen met plezier kunnen wonen. De betaalbaarheid van het wonen is daarbij ons belangrijkste speerpunt. We zijn er trotst op dat de belanghebbenden en visitatoren het zien en waarderen dat we hier al vele jaren met elkaar hard aan hebben gewerkt. Dat dit is gelukt komt doordat wij met elkaar de gedrevenheid hebben om een fijne buurt te creëren waarin het plezierig wonen is.

 
â–¶ visitatierapport en bestuurlijke reactie van Bolnes

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen